4 Οκτωβρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: Διήμερη επίσκεψη κλιμακίου της ΠΑΔΕΕ στον Έβρο

Διήμερη επίσκεψη στο Νομό Έβρου πραγματοποιεί από χθες κλιμάκιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, με επικεφαλής τον πρόεδρο και πολιτειακό γερουσιαστή του Rhode Island, Λεωνίδα Ραπτάκη και τέσσερις εκλεγμένους ομογενείς γερουσιαστές, αντιπροσώπους και βουλευτές σε νομοθετικά σώματα και εθνικά Κοινοβούλια στις ΗΠΑ, την Ιορδανία και τη Σουηδία.

Από χθες το πρωί το κλιμάκιο είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Κώστα Χατζημιχαήλ και Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, αντίστοιχα, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, στη διάρκεια της επίσκεψης στον ΟΛΑ, στα μέλη της ΠΑΔΕΕ έγινε παρουσίαση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται ο λιμένας, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συνδυασμένες μεταφορές, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς οι τρόποι με τους οποίους η ομογένεια μπορεί να συνδράμει στην προσέλκυση επενδύσεων τόσο στο λιμάνι όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης, ανέφερε ότι γνώριζαν για τις σημαντικές εξελίξεις που συντελούνται στην Αλεξανδρούπολη και ειδικότερα στον λιμένα, εξαίροντας τον ρόλο του λιμανιού για την πόλη, τη χώρα, την εθνική οικονομία και ασφάλεια. Σημείωσε ότι η σημερινή τους επίσκεψη δίδει τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη δυναμική του, ώστε επιστρέφοντας τα μέλη του κλιμακίου στις χώρες τους να την επικοινωνήσουν, διερευνώντας τους τρόπους συνδρομής τους στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες το κλιμάκιο με τους πρέσβεις στην Ελλάδα, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Αγγλίας, ο κ. Ραπτάκης δήλωσε ότι η περιοχή της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεών τους, ενώ εξέφρασε τη βούληση νέας επίσκεψης στην περιοχή, ενδεχομένως και πριν το καλοκαίρι.

«Ευγνώμονες για τον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, σε ό,τι αφορά στην προώθηση και υποστήριξη των εθνικών θεμάτων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κώστας Χατζημιχαήλ, χαρακτηρίζοντας τιμητική την επίσκεψη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης και η δυνατότητα να λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και μοχλός ανάπτυξης για τις περιοχές του Έβρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση του κλιμακίου με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη.

Τέλος, στη διάρκεια της επίσκεψης στο Επιμελητήριο Έβρου, συζητήθηκαν οι τρόποι προσέλκυσης, με τη συνέργεια και των γερουσιαστών, του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό στον Έβρο και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό προς την περιοχή. Στο πλαίσιο της συζήτησης από πλευράς Επιμελητηρίου τονίστηκε ότι «οι διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού πρωταγωνιστούν στις παγκόσμιες τάσεις και ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη πληρούν αντίστοιχες προϋποθέσεις, που με τις κατάλληλες ενέργειες και συνέργειες μπορούν να αποδώσουν ευεργετικά στο συγκεκριμένο κλάδο. Σε ό, τι αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον, η νέα γεωστρατηγική δυναμική που αναπτύσσει η Αλεξανδρούπολη και κατ’ επέκταση ο Έβρος και η Θράκη, συνιστά σημαντικό δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές, που όμως πρέπει να συνδυαστεί και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις υλοποίησης των επιχειρηματικών ιδεών».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι «η περιοχή μας συγκεντρώνει πληθώρα προοπτικών και προϋποθέσεων ανάπτυξης και ευημερίας και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτό πλέον γίνεται αντιληπτό στην παγκόσμια κοινότητα. Κατά την πάγια θέση μας ως Επιμελητήριο, αναπτύξαμε όλες τις προοπτικές ενώπιον των γερουσιαστών και κάναμε μία συζήτηση σε ένθερμο κλίμα, η οποία αναμένουμε να αποδώσει καρπούς στο μέλλον».

Σημειώνεται πως το κλιμάκιο της ΠΑΔΕΕ, το οποίο αύριο θα επισκεφθεί το βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου, απαρτίζουν ο γερουσιαστής και πρόεδρος της ένωσης, Λεωνίδας Ραπτάκης και οι Maria Collet (ΗΠΑ), Stephan Pappas (ΗΠΑ), Audeh Quawas (Ιορδανία) και Βασιλική Τσουπλάκη (Σουηδία), όλοι γερουσιαστές και βουλευτές σε νομοθετικά σώματα στις χώρες όπου ζουν.

Related posts

Σήμερα ξεκινούν οι Πανελλαδικές- Μαθητές της Αλεξανδρούπολης πήραν την ευλογία του Μητροπολίτη Άνθιμου

admin

Σαμοθράκη: ΝΤΡΟΠΗ-Κατέστρεψαν τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό του δήμου στο χωριό Λάκωμμα

editor

Έκτακτο επίδομα: Πότε θα δοθεί σε οικογένειες με ανήλικα

admin
04/10/2023 12:18