19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Ρόλο καταλύτη παίζει ο Ελληνικός Τουρισμός στην Οικονομία

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Επίδραση του τουρισμού στην Ελληνική οικονομία

Ο ελληνικός τουρισμός θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας του 2022, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η Γεωργία, η Βιομηχανία, το Εμπόριο, οι Κατασκευές, κλπ., η οικονομική δραστηριότητα του τουρισμού είναι εκείνη που «κάνει τη διαφορά» κάθε χρόνο.

Ποιο είναι όμως το σωστό κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα του ελληνικού τουρισμού εν μέσω πανδημίας; Είναι εκείνο που περιλαμβάνει μια καλή επιδημιολογική κατάσταση σε συνδυασμό με την εξέλιξη των εμβολιασμών. Ας μην ξεχνάμε ότι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού μπορεί να λειτουργήσει ως ένα «τουριστικό υγειονομικό διαβατήριο» και παράλληλα μπορεί να προσελκύσει ταξιδιώτες στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου τη χρονιά που μας πέρασε το 2021 δημιουργούν ευνοϊκές προσδοκίες για την ταξιδιωτική κίνηση και τα αυξημένα έσοδα και για τη νέα χρονιά. Όλα αυτά βέβαια για το 2-22 ισχύουν κάτω από μια προϋπόθεση: «Η υγειονομική εικόνα να είναι σαφώς βελτιωμένη το επόμενο χρονικό διάστημα».

Στρατηγική στον τουρισμό

Σαφώς η νέα μετάλλαξη όμικρον και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τα ταξίδια, γεγονός που αποτυπώθηκε στην κίνηση των εορτών, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προχώρησαν σε ακύρωση των χειμερινών διακοπών τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ρίξει στο τραπέζι τις επόμενες κινήσεις για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία μέσω του Τουρισμού τον καιρό της πανδημίας. Από τα νέα δεδομένα προκύπτει ότι η κυβέρνηση θέλει περισσότερο και ποιοτικότερο τουρισμό, σε όλη τη χώρα.

Μια σειρά πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι: Η προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων», μιας παγκόσμιας τάσης και η ενίσχυση του «πράσινου τουρισμού». Για να αποσαφηνίσω τους όρους «Ψηφιακοί νομάδες» αποκαλούνται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ενώ ο «πράσινος τουρισμός» απευθύνεται στη προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία οι τουρίστες αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ευαισθητοποιηθεί σε τέτοια θέματα.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ανέφερε:

«Η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον βιώσιμο, στον «Πράσινο Τουρισμό». Είναι μια συνειδητή απόφαση που έχει πάρει η κυβέρνηση με σημαιοφόρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν λοιπόν για την Ελλάδα ο τουρισμός που προσφέρει το 25% του ΑΕΠ είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, ο βιώσιμος τουρισμός είναι οι αναγκαίες ράγες για να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά». 

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα έσοδα του τουρισμού φέτος θα ανέλθουν περίπου στα 15 δις ή το 80% έως 85% των εσόδων του 2019. Πράγμα το οποίο ανεβάζει αυτομάτως τον πήχη για τον τουρισμό το 2022. Οι θετικές προσδοκίες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Έτσι λοιπόν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμάται πως θα έχουμε προτάσεις και συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων. Στην επενδυτική ατζέντα είναι η Αθήνα και η γενικότερο περιοχή της Αττικής, αλλά και δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η Κρήτη.

Το έτος που μας πέρασε ήταν σταθμός για τον Τουρισμό της Ελλάδας, αφού ολοκληρώθηκαν σημαντικές συμφωνίες με την ολοκλήρωση εξαγορών ξενοδοχείων, τη σύναψη franchise συμφωνιών με τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου, τη δρομολόγηση νέων προγραμμάτων και επενδύσεις που αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη.

Δύο νέα στοιχήματα

Η διατήρηση της υψηλής ταξιδιωτικής δαπάνης και η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν αποτελούν δύο ιδιαίτερης σημασίας στοιχήματα που θέτουν σε δεύτερο επίπεδο οι επιχειρηματίες του κλάδου. Το 2022 θα αποδειχθεί εάν η αύξηση της μέσης δαπάνης των τουριστών που καταγράφηκε το 2021 και η παράταση της καλοκαιρινής περιόδου βοήθησε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στόχος, πάντως, εφόσον το επιτρέψει η υγειονομική κρίση, αποτελεί η έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν από τον Μάρτιο, κίνηση η οποία μπορεί να δώσει σημαντικό προβάδισμα στην Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

ΔΟΕ: Οι προσπάθειες της ΕΕ δεν είναι αρκετές για να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο

editor

Στο 40% οι εκπτώσεις στο φυσικό αέριο μετά από συνάντηση του Κ. Σκρέκα με τους επικεφαλής της ΔΕΠΑ

editor

Επιπλέον μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

editor
19/04/2024 9:17