24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

Ο Ιανουάριος της «Όμικρον»

του Σπύρου Μουρελάτου

Ο φόβος ανεξέλεγκτης διασποράς της «Όμικρον» στην κοινότητα επεκτείνει σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις τους περιορισμούς, που ελήφθησαν παραμονές Πρωτοχρονιάς, καθ’ όλη την διάρκεια του Ιανουαρίου.

Το σκεπτικό μοιάζει ξεκάθαρο: μολονότι η νέα παραλλαγή δεν δείχνει να οδηγεί σε βαριές νοσηλείες, άρα δεν επιβαρύνει σημαντικά το ΕΣΥ, η κορύφωση του 5ου κύματος, που αναμένεται το τρίτο 10ήμερο του μήνα καθιστά μάλλον άκαιρες τις όποιες σκέψεις άρσης των υφιστάμενων περιορισμών.

Σύμφωνα με τις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, κυβέρνηση και ειδικοί συμφωνούν πως εν αναμονή του peak της «Όμικρον» τυχόν επάνοδος σε ρυθμούς..Χριστουγέννων θα έδινε ένα ολέθριο μήνυμα χαλάρωσης.

Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Η ελαφρά συμπτωματολογία, η τόνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας, καθώς και η ανάγκη επανάκτησης το συντομότερο δυνατόν βαθμών κανονικότητας προσφέρει περιθώρια…ελάφρυνσης των υφιστάμενων περιορισμών.

Μεθαύριο Τετάρτη συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να υπάρξει εγκαίρως ορατότητα έως τις 16 Ιανουαρίου, όταν και εκπνέει η ισχύς των υφιστάμενων περιορισμών.

Η ανανέωση των περιορισμών σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα και για το δεύτερο 15μερο του Ιανουαρίου μοιάζει προς ώρας το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο, εξετάζονται όπως σας ενημέρωσε εγκαίρως το Afteroffice.gr ηπιότερες εκδοχές των προαναφερθέντων μέτρων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυβέρνηση και ειδικοί μελετούν ένα εναλλακτικό σχέδιο βάσει του οποίου πιθανώς να επανέλθει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση με την διατήρηση, πάντως, του περιορισμού στο ωράριο. Βάσει του ίδιου ρεπορτάζ μελετάται, επίσης, η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα σε ένα ποσοστό γύρω ή λίγο πιο πάνω από το 20% από 10%, που είναι σήμερα.

Οι τελευταίοι περιορισμοί της «Όμικρον»;

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση έχουν λόγους να αισιοδοξούν. Οι εκτιμήσεις των ειδικών, που συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του 5ου κύματος τέλη του μήνα με αρχές Φεβρουαρίου, αφήνουν χαραμάδα ελπίδας στο Μέγαρο Μαξίμου πως ο Φεβρουάριος πιθανώς να είναι ο μήνας μιας πρώιμης κανονικότητας.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμοι για ένα τρίμηνο σκληρής μάχης με την πανδημία, καθώς ακόμη και εάν επαληθευθεί το πλέον αισιόδοξο σενάριο, η σημαντική πίεση, που έχει υποστεί το ΕΣΥ όλους τους προηγούμενους μήνες, πολλώ μάλλον μετά την επικράτηση της «Δέλτα» δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Συνελήφθησαν δεκατέσσερα άτομα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για κατοχή ναρκωτικών

editor

Συνελήφθησαν έντεκα άτομα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για κατοχή ναρκωτικών

editor

Θράκη: Οι τσιγγάνοι καταδικάζουν τις τουρκικές δηλώσεις για τη μειονότητα

editor
24/04/2024 23:30