20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Τα ορόσημα της μάχης με την πανδημία

του Σπύρου Μουρελάτου

Σε ακόμη μία κρίσιμη αναμέτρηση, την πολλοστή τα τελευταία δύο χρόνια, οδηγούνται κυβέρνηση και ειδικοί με τον κορονοϊό στο φόντο της επέλασης της «Όμικρον».

Το μέτωπο των σχολείων αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το νικητή αυτής της παρτίδας, καθώς στο πεδίο της Εκπαίδευσης θα δοκιμαστεί εκ των πραγμάτων το ορθόν, αλλά και η αντοχή της κυβερνητικής στρατηγικής.

Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, του Υπουργείου Παιδείας και των λοιμωξιολόγων να επαναλειτουργήσουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στον προγραμματισμένο χρόνο εν όσω κορυφώνεται το 5ο κύμα αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα ( λελογισμένο )  ρίσκο.

Η Νίκη Κεραμέως φρόντισε από το πρωί να προετοιμάσει το έδαφος για όσα θα εξελιχθούν από Δευτέρα. Προεξόφλησε, δηλαδή, πως το εξαντλητικό testing, στο οποίο θα υποβληθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων. Ωστόσο, το στοίχημα για την ίδια και την κυβέρνηση κατ’ επέκταση είναι να μην υποχρεωθούν σε ένα άρον άρον κλείσιμο των σχολικών μονάδων, εξέλιξη, που θα συνιστούσε πισωγύρισμα για την κυβέρνηση.

Η..παράταση φέρνει επέκταση της υποχρεωτικότητας

Το σφοδρό 5ο πανδημικό κύμα της «Όμικρον», καθώς και η ανησυχία για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγών/μεταλλάξεων του ιού με επικίνδυνη συμπτωματολογία υποχρεώνουν την κυβέρνηση να κοιτάξει εκ νέου βαθιά μέσα στο οπλοστάσιο της.

Οι σχετικές παρασκηνιακές συζητήσεις διαρκούν πλέον αρκετές εβδομάδες και οι ζυμώσεις έχουν πλέον ωριμάσει. Και παρά τη σε γενικές γραμμές δικαίωση της απόφασης περί καθιέρωσης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, η στατιστική του εμβολιασμού αφήνει περιθώρια για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να δώσει συνέχεια στην παραπάνω επιλογή, μειώνοντας το ηλικιακό όριο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός του Ιανουαρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση της υποχρεωτικότητας για τους πολίτες άνω των 50 ετών με τη συμμόρφωση στο εν λόγω μέτρο να επισύρει το διοικητικό πρόστιμό των 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας.

Αρχικώς η βούληση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν το ηλικιακό όριο να πέσει στα 40 έτη, ωστόσο, τα απαιτητικά logistics μιας τέτοιας απόφασης ( slots και ενστάσεις )  θα καθυστερούσαν τόσο πολύ την εφαρμογή της, ώστε κατ’ ουσίαν η όποια χρησιμότητα της θα εξουδετερώνονταν.

Στο μικροσκόπιο το testing

Σαφές είναι, επίσης, πως η κυβερνητική στρατηγική έναντι της πανδημίας χρειάζεται και επικοινωνιακές «ανάσες». Υπ’ αυτό το πρίσμα, τις αμέσως προσεχείς ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου θα εξαπολύσει επικοινωνιακή αντεπίθεση, επιχειρώντας να απαντήσει με επάρκεια στις επικρίσεις, που δέχεται για το testing.

Ήδη κατά πληροφορίες, συλλέγονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που καταδεικνύουν πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο και ευστοχότερο testing, αλλά και ανάμεσα στις πρώτες, που επιστράτευσαν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ως κρίσιμο εργαλείο τιθάσευσης της επιδημιολογικής καμπύλης. Επιπλέον, θα δοθούν επαρκείς, όπως λέγεται, διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά στο δωρεάν testing – ισχύει και για τα μοριακά τεστ – στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και για τις τιμές και πως αυτές διαμορφώνονται των pcr και των rapid.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Στον Έβρο αύριο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς

editor

Μερκούρης κατά Ζαμπούκη

editor

Τον Έβρο αναμένεται να επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας

admin
20/04/2024 11:49