20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Νέα τουρκική πρόκληση – «Δικαιώματα των Τούρκων της Δ. Θράκης» είδε ο Ακάρ σε εκδήλωση μνήμης για τον Σαδίκ Αχμέτ

του Δημήτρη Φρέσκου

Το «γαϊτανάκι» των προκλήσεων ξετυλίγει μεθοδευμένα και με σχέδιο η Άγκυρα .Αυτή τη φορά στόχος η Δυτική Θράκη και η μουσουλμανική μειονότητα που η Τουρκία μονίμως ορίζει ως «Τουρκική»

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης για τον Σαδίκ Αχμέτ “μεγάλου υπέρμαχου του δίκαιου αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης” που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα.

Ο Ακάρ υποστήριξε ότι παρ’ όλες τις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο, η Ελλάδα προσπαθεί να συγκαλύψει τις επιθετικές της ενέργειες καταφεύγοντας στην ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δήλωσε προκλητικά ότι η «μητέρα πατρίδα» βρίσκεται δίπλα στους «Τούρκους αδελφούς» της Θράκης.

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των καθολικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να στεκόμαστε σθεναρά ενάντια σε πολιτικές που αρνούνται την ταυτότητα τους. Κανείς να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Ο τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των νησιών λέγοντας ότι η Ελλάδα, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, περιλαμβάνει τουλάχιστον 16 νησιά σε διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις.

«Διεκδικεί επίσης κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριαρχία των οποίων δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με συνθήκες, μάλιστα ορισμένα από αυτά τα νησιά τα διαθέτει προς πώληση. Η Ελλάδα συνεχίζει και τους παράλογους και παράνομους διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για διαστρέβλωση της αλήθειας :«Παρ’ όλες τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας για διάλογο, η Ελλάδα διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και φορώντας προβιά αρνιού επιχειρεί να δώσει την εικόνα μιας χώρας θύματος, καταφεύγοντας στην ιδιότητα του μέλους της ΕΕ επιχειρεί να συγκαλύψει τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες της και δημιουργώντας μια τεχνητή αντίληψη απειλής, επιχειρεί να σχηματίσει συμμαχία εντός της Συμμαχίας. Καταβάλλει προσπάθειες για να μετατρέψει τα προβλήματα της με την Τουρκία σε πρόβλημα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ ή Τουρκίας-ΝΑΤΟ.»

Ο Αχμέτ Σαδίκ Αχμέτ

Ο Σαδίκ θεωρείται από τους σημαντικούς πολιτικούς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Την δεκαετία του 1980 υπό την προστασία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ συνδέθηκε με εθνικιστικούς οργανισμούς στην Τουρκία. Προωθούσε την «εθνική συσπείρωση» της Μειονότητας και την τυφλή υπαγωγή της στις εντολές της “Μητέρας Πατρίδας”. Το βαθύ τουρκικό κράτος προετοίμαζε τη Μειονότητα για να τη χρησιμοποιήσει ως πέμπτη φάλαγγα στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών διαφορών, που ολοένα πολυπληθέστερες και πιο δυσεπίλυτες γινόντουσαν.

Και η πρώτη χρήση της έγινε με μεγάλη επιτυχία στις εκλογές στις 18/6/1989, όπου οι λεγόμενοι ανεξάρτητοι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι αυτών που είχαν ορισθεί ευθέως από την Τουρκία και το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής σάρωσαν τις μειονοτικές ψήφους σε Ροδόπη και Ξάνθη, καθώς και σ’ όλες τις επόμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Τον Μάρτιο του 1990 ο εθνικιστικός οργανισμός «Τουρκική Εστία» βράβευσε τον Σαδίκ για την προσπάθειά του να ενισχύσει την μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Ως υποψήφιος βουλευτής ο Σαδίκ καταδικάστηκε για «διατάραξη κοινής ειρήνης» από την Ελληνική Δικαιοσύνη καθώς κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευσε μανιφέστο-διακήρυξη περί Τουρκικής και όχι μουσουλμανικής μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Πρωτόδικα η ποινή ήταν 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα χρηματικής μετατροπής και για αυτό οδηγήθηκε στη φυλακή όπου παρέμεινε τελικά περί τους δύο μήνες.

Επί των ημερών επιρροής του, ήταν εκφραστής της σωφρονιστικής τιμωρητικής πολιτικής που ασκούσε το τουρκικό βαθύ κράτος στη Μειονότητα σε όσους αρνούνταν να παίξουν τα παιχνίδια της Αγκύρας
Η κατεξοχήν τιμωρία ενός στοχοποιημένου μειονοτικού ήταν η υπαγωγή του στη Μαύρη Λίστα της Τουρκίας η οποία συνεπαγόταν μια σειρά από επιμέρους κοινωνικές, οικονομικές και “εθνοτικο- μειονοτικές κυρώσεις και συνέπειες. Η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία αποτελούσε την πιο βαριά
και ισοπεδωτική τιμωρία της Μαύρης Λίστας, το άτομο χαρακτηριζόταν ως «μίασμα» και «προδότη».

Και το μέτρο αυτό οδηγούσε, όπως επιδιωκόταν εξάλλου, σε “εθνοτική-μειονοτική” απαξίωση, κοινωνική απομόνωση, οικονομική συρρίκνωση έως κατάρρευση και περιθωριοποίηση του ατόμου μέσα στη κοινότητα της Μειονότητας.

Ο Αχμέτ Σαδικ Αχμέτ έχασε την ζωή του το 1995 σε τροχαίο λίγο έξω από την Κομοτηνή . Το έργο του δυστυχώς συνεχίζεται…

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

KΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Να «πέσουν κεφάλια», όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, απαιτούν οι πολίτες για τα Τέμπη

editor

Σιανκούρης-Ασμανίδης: “Είναι αλήθεια ότι ο δήμος Ορεστιάδας σχεδιάζει επιβολή νέων δημοτικών τελών”;

editor

Γέφυρα Ribbon: Ο «εφιάλτης» των Τούρκων στον Έβρο (pics)

editor
20/04/2024 15:14