24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Αυστηρό μήνυμα αποτροπής από την Αθήνα προς την Άγκυρα

του Ανδρόνικου Μακρή

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε εμμέσως στην έκρηξη επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας. Την ώρα που στην Άγκυρα «σηκώνουν» θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, χωρίς να αποσύρουν το casus belli κατά της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί τους πιλότους της 341 Μοίρας, που επιχειρούν από το ορμητήριο της Λήμνου και αναμετρώνται σχεδόν καθημερινά με τους τούρκους πιλότους στον ουρανό του Αιγαίου, σε αποστολές αναχαίτισης.

Μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ βρέθηκαν δίπλα στους προστάτες των ελληνικών αιθέρων και συνομίλησαν μαζί τους, δίνοντας ισχυρό μήνυμα αποτροπής έναντι οποιασδήποτε επιβουλής των ελληνικών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ανάλογο μήνυμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που επισκέφθηκε την Γαύδο για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Οι φρουροί του νοτιότερου συνόρου της χώρας δώρισαν στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου την ελληνική σημαία που κυμάτιζε στο φυλάκιο. «Να σας διαβεβαιώσω ότι από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, εφόσον χρειαστεί θα τηρήσουμε στο ακέραιο τον όρκο μας για την υπεράσπισή της», ήταν το μήνυμα του αξιωματικού που έδωσε στην ΠτΔ την ελληνική σημαία.

Όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα με διαρκή αύξηση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας σε επίπεδο ρητορικής και προκλητικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας, την στιγμή που οι διερευνητικές επαφές έχουν παγώσει και δεν υπάρχουν σημάδια για σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών. Αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα ο εθνικιστικός παροξυσμός της Άγκυρας θα κορυφωθεί ενόψει της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης που επίσης βρέθηκε στη Λήμνο, έστειλε μήνυμα προς την γαλλική προεδρία να κλείσει την στρόφιγγα των ευρωπαϊκών εξοπλισμών προς την Τουρκία. Όπως τόνισε, «είναι αδιανόητο να υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία και η Ισπανία που συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. Να υπάρξει απόφαση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που δεν θα επιτρέπει σε αυτά τα κράτη να έχουν τέτοιες συνέργειες με την Τουρκία”. Βέβαια, κάτι τέτοιο μοιάζει σχεδόν αδύνατο καθώς τα οικονομικά συμφέροντα Γερμανίας και Ισπανίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία είναι τεράστια και γι’ αυτό το λόγο έχουν ταχθεί σθεναρά και κατά οποιουδήποτε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, παρά τις σχετικές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την τελευταία διετία και ειδικά εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Αμερικανοί αξιωματούχοι με επιστολή τους στους Financial Times προτείνουν να «είναι έτοιμο το ΝΑΤΟ να διώξει την Τουρκία»

editor

Νέες κατηγορίες του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών κατά της Ελλάδας – Ζήτησε τζαμί στη Θεσσαλονίκη

editor

Bloomberg: Ο Ερντογάν φτιάχνει πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία με λεφτά του Πούτιν

editor
24/04/2024 23:00