25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

«Κουμπαράς» για πανδημία και ανατιμήσεις

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Η πανδημία στην Ελλάδα

Χθες παραμονή των φώτων καταγράφηκαν 43.386 κρούσματα κορωνοϊού πράγμα το οποίο αποδεικνύει την σκληρή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, συνάμα δεν αλλάζει την κεντρική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση και προβλέπει ανοιχτά σχολεία και οικονομία. Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται να μπει η χώρα σε νέο lockdown και εστιάζει σε ένα «ήπιο» πακέτο παρεμβάσεων τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα το σύστημα υγείας αντέχει.

Πως θα επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης

Μια σειρά μέτρων παραμένουν στο συρτάρι για να αξιοποιηθούν εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, αρχής γενομένης από την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα και εφόσον υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας μετά τις γιορτές.

Το προσεχές διάστημα δεν αναμένεται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, άλλωστε οι υγειονομικοί μιλούν ακόμα και για 80.000 κρούσματα την ημέρα, ωστόσο αυτό που μένει να φανεί είναι αν πραγματικά η μετάλλαξη Όμικρον έχει πιο ήπια συμπτώματα και χωρίς επιπλοκές. Η αύξηση που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στις εισαγωγές προκαλεί προβληματισμό, ωστόσο προς το παρόν δεν καταγράφεται επιδείνωση των σκληρών δεικτών.

Η αυξητική πορεία των κρουσμάτων θα επιφέρει τα επόμενα μέτρα τα οποία συζητείται να είναι τα εξής:

  1. Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 50 ετών και άνω,
  2. λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και
  3. η επιβολή νέων μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση.

Το μείζον θέμα της αξιολόγησης είναι το νέο σχήμα αποπληρωμής των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η υγειονομική κρίση.

Οικονομία και σχολεία

Να σημειωθεί πως και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη παρά την εξέλιξη της πανδημίας η οικονομία παραμένει ανοιχτή και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία. Δύο είναι τα κρίσιμα όπλα απέναντι στον κορωνοϊό:

  1. Ενισχυμένο σύστημα testing και
  2. η εντατικοποίηση των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει επιμέρους προβλήματα, που έχουν προκύψει όλα αυτό το διάστημα. Την Τρίτη ανακοινώθηκε πλαφόν στην τιμή στα μοριακά τεστ, ενώ αντιμετωπίστηκε το «μπέρδεμα» για τον τρόπο χορήγηση άδειας στους εργαζόμενους με θετικό τεστ. Παράλληλα επεκτάθηκε η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές, που μεταξύ άλλων θα διαθέσουν το 10% με 15% των απλών κλινών για COVID περιστατικά.

Σχετικά με τα σχολεία, τα υγειονομικά πρωτόκολλα όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησαν, οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία. Είναι κρίσιμο για την ψυχολογία των παιδιών να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

«Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα μέσα στις αίθουσες, απ’ ό,τι έξω από αυτές», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πανδημία και ανατιμήσεις

Η κυβέρνηση, από τη μία έχει να αντιμετωπίσει το ράλι ανατιμήσεων και από την άλλη τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Ένα νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνεται για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ράλι και των αυξήσεων σε μια σειρά προϊόντων, με αποτέλεσμα τα δημοσιονομικά περιθώρια να στενεύουν. Την ίδια στιγμή ένα πρώτο πακέτο μέτρων έχει επιστρατευθεί για τις επιπτώσεις από τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα, που ανατρέπει τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι. Η κυβέρνηση αναζητά μια ισορροπία ώστε τα μέτρα στήριξης να μην ανατρέψουν το δημοσιονομικό σχεδιασμό. Άλλωστε εκκρεμεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τον δημοσιονομικό «αέρα» που θα υπάρχει.

Παράλληλα έχει σημάνει συναγερμός για το πως θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα μαζικής νόσησης εργαζόμενων στο δημόσιο, κυρίως σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς και αστυνομία.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης αναδεικνύεται η Ελλάδα

editor

Κ. Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο

editor

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ευρωπαϊκή οικονομία

editor
25/04/2024 4:55