28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Διπλωματικό “παιχνίδι” για γερά νεύρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

του Ανδρόνικου Μακρή

To 2022 ξεκίνησε με …το αριστερό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Άγκυρα να δείχνει ότι δεν επιθυμεί την βελτίωση τους. Η εμπρηστική ρητορική που έχει υιοθετηθεί από τους αξιωματούχους της Τουρκίας και συνοδεύεται από διπλωματικές κινήσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προμηνύει μια δύσκολη χρονιά.

Στην αιχμή των τουρκικών προκλήσεων, εκτός κάθε πλαισίου Διεθνούς Δικαίου, βρίσκονται τα νησιά του Αιγαίου και το καθεστώς τους. Είτε αφορά τα χωρικά ύδατα είτε την αμυντική τους θωράκιση. Η Άγκυρα φωνασκεί για στρατικοποίηση, την ώρα που απέναντι βρίσκεται η επονομαζόμενη στρατιά του Αιγαίου, ενώ παραμένει σε ισχύ το casus belli έναντι της χώρας μας. Η ανάδειξη των αβάσιμων και παράλογων τουρκικών ισχυρισμών από την ελληνική διπλωματία, όπως έκανε ο Νίκος Δένδιας, που χαρακτήρισε «παραλογισμό» τα όσα ακούγονται από την γείτονα των ώρα που η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο «αν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών της υδάτων όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο», δημιουργούν πρόσθετο εκνευρισμού στην Τουρκία. Η αντίδραση σπασμωδική, οριακά υβριστική και σίγουρα χωρίς διπλωματικό «τακτ».  Τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, είναι ενδεικτικά της τουρκικής αδιαλλαξίας για οποιαδήποτε συζήτηση με επιχειρήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου για την μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Οι αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι λαϊκίστικοί ισχυρισμοί, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα», δήλωσε ο κ. Μπλίγκιτς και αναφέρθηκε σε «παραλήρημα του Δένδια» που «αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας».

Είναι γεγονός ότι η ενεργητική διπλωματία της Αθήνας, σε συνδυασμό με την απομόνωση που βιώνει η Τουρκία, λόγω του οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού που αποτελεί το δόγμα Ερντογάν, ενοχλούν και φέρνουν σε δύσκολη θέση την Άγκυρα. Εξ ου και ο νευρικός κλονισμός από τις δηλώσεις Δένδια αμέσως μετά την συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογο του. Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, για την τουρκική προκλητικότητα και για την απόπειρα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που επιχειρεί η Άγκυρα.

Η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της και μελετά προσεκτικά κάθε απάντηση απέναντι στην Άγκυρα. Άλλωστε, έμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν ότι η παρατεταμένη αστάθεια που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας οδηγεί σε ρητορικές εξάρσεις κατά της Ελλάδας και ορισμένες φορές σε έναν άτυπο διαγωνισμό μεταξύ διαφόρων πολιτικών παραγόντων για να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης σε εσωτερικό επίπεδο. Άλλωστε, για το καθεστώς Ερντογάν δεν πρόκειται απλά για μια μάχη πολιτικού ανταγωνισμού αλλά για μάχη πολιτικής επιβίωσης. Η εξουσία και η αποδοχή που είχε στην κοινή γνώμη για πρώτη φορά κλονίζεται σε αυτό τον βαθμό και στην δημόσια σφαίρα εμφανίζονται πρόσωπα, όπως οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, που μπορούν να τον εκτοπίσουν από την προεδρική καρέκλα. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023, αλλά, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα εξαντλήσει την θητεία του ο κ. Ερντογάν. Το σίγουρο είναι ότι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε περιλαμβάνει πολλά επεισόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απαιτεί γερά νεύρα και σωστούς διπλωματικούς χειρισμούς.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται στην Αλεξανδρούπολη

editor

Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

editor

Πρώτη συνάντηση των 100 υποψηφίων συμβούλων της παράταξης “ΑΡΧΗ”

editor
28/03/2024 21:48