25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Aπό την ανάκαμψη στην ανάπτυξη – Oι προκλήσεις

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε μια αβεβαιότητα λόγω της διπλής κρίσης  του πληθωρισμού και της πανδημίας αλλά θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και θα προσπαθήσει να πετύχει τον  φετινό της οικονομικό στόχο για το 2022. Ο φετινός στόχος είναι να περάσουμε από την ισχυρή ανάκαμψη στην ανάπτυξη. Σαφώς το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες συνθήκες και προκλήσεις.

Τα τελικά στοιχεία για το 2021 που θα ανακοινωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα δείχνουν ότι το 2021 η ανάπτυξη θα ξεπερνά το 8% καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης του 9% που είχαμε το 2020 λόγω του COVID-19. Το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να προαναγγείλει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις χειμερινές της προβλέψεις που θα εκδοθούν τον Φεβρουάριο. Με τη θετική επίδραση από το 4o τρίμηνο του 2021, η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί το 2022 πάνω από 5% (όπως προβλέπει ήδη η Ε.Ε.), έναντι της επίσημης πρόβλεψης του Προϋπολογισμού για 4,5% φτάνοντας το ΑΕΠ του επόμενου χρόνου πάνω από τα 190 δισ. ευρώ.

Προ των πυλών οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Τρείς κρίσιμοι στόχοι

Η επιτυχία του στόχου βρίσκεται υπό την αίρεση της εκπλήρωσης τριών κρίσιμων στόχων.

1. Δημόσιες επενδύσεις

Να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο στόχος για δημόσιες επενδύσεις 11 δισ. ευρώ με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των πόρων κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2014-2020 που ολοκληρώνεται, αλλά και της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Πρόσθετες άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ αναμένονται και από την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

2. Ανάπτυξη

Να υπάρχει διάχυση της ανάπτυξης ώστε να συνεχίσει να αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο με τη σειρά του θα υποστηρίξει την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3% που αποτελεί στόχο και του Προϋπολογισμού. Στην κατεύθυνση αυτή το ΥΠΟΙΚ έχει δρομολογήσει μέτρα ύψους 2,2 δισ. με μειώσεις φόρων (αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών), μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

3. Μετα-COVID εποχή

Η πραγματική οικονομία να επανέλθει μετά τα μέτρα στήριξης των 43,3 δισ. στην ομαλή λειτουργία χωρίς να έχουμε κύμα λουκέτων και απολύσεις. Το ενδεχόμενο μόνιμης βλάβης σε ένα μέρος του παραγωγικού ιστού μετά το οικονομικό σοκ της πανδημίας, έχουν επισημάνει στις εκθέσεις του και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ αλλά και ο ΟΟΣΑ.

Για να αποφευχθεί θα πρέπει να εκπληρωθούν τρεις συνθήκες:

  1. Οι επιχειρήσεις θα έχουν επαρκή ρευστότητα για να λειτουργήσουν και όσες έχουν τις δυνατότητες, να εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες. Στην κατεύθυνση αυτή, Τράπεζες, ΥΠΟΙΚ και επαγγελματικοί φορείς έχουν θέσει ήδη στόχο στο τέλος του 2022 να υπάρχουν 100.000 περισσότερες επιχειρήσεις με τραπεζικό προφίλ. Επίσης Τράπεζες και ΥΠΟΙΚ μέσω των προγραμμάτων Ηρακλής Ι και ΙΙ έχουν βάλει στόχο μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου να υπάρχει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα γίνουν δάνεια για την πραγματική οικονομία.
  2. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάλυψη στο κόστος παραγωγής τους από τις υψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων οι οποίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2022 επηρεάζοντας τις εξαγωγές. Το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ζητήσει οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Com) για τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς η στήριξη που θα παρέχει να συνιστά παράτυπη κρατική επιδότηση.
  3. Θα συνεχιστούν με την ίδια αν όχι μεγαλύτερη ταχύτητα προγράμματα κατάρτισης όσων θα μείνουν άνεργοι ώστε να μπορούν να βρουν γρήγορα μια νέα εργασία. Σε αυτό θα βοηθήσουν προγράμματα κατάρτισης ύψους περίπου 670 εκατ. ευρώ που έχουν ενσωματωθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα αυτά θα ξεκινούσαν κανονικά φέτος αλλά τελικά θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται από το 2022.

Οι προκλήσεις

Το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι θα πρέπει να τηρήσει για τον επόμενο χρόνο τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της παροχής επαρκούς στήριξης για οικονομία και μιας σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να γίνει σε ελλείμματα και χρέος.

Ο Προϋπολογισμός έχει θέσει ως στόχο τη σημαντική μείωση του πρωτογενούς όσο και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το πρωτογενές έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί από το 7,3% του ΑΕΠ φέτος στο 1,2% το 2022, ενώ το δημοσιονομικό από το 9,9% του ΑΕΠ φέτος στο 4% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα και το χρέος θα πρέπει να αποκλιμακωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 7,5% του ΑΕΠ στο 189,6% του ΑΕΠ το 2022 από 197,1% που αναμένεται να κλείσει το 2021.

Η επίτευξη αυτών των στόχων είναι επιτακτική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι οι δημοσιονομικές αποκλίσεις που είχε το 2020 οφείλονται στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 2022 θα είναι ο χρόνος στον οποίο θα αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. οι οποίοι θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον μιας 10ετίας. Οι πιο συντηρητικοί της Ευρώπης θα θελήσουν να βρουν κακά παραδείγματα χωρών για να υποστηρίζουν το δόγμα της διατήρησης της πολιτικής της λιτότητας και των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων για το χρέος και το έλλειμμα. Κανείς στην Αθήνα δεν θέλει να γίνει η Ελλάδα ένα τέτοιο παράδειγμα.

Τόσο το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας όσο και το επίσης αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα υποβάλλει η Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο θα συνταχθούν με βάση προσωρινές κατευθυντήριες γραμμές που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι και τον Απρίλιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως είναι κρίσιμο τόσο στο ενδιάμεσο στάδιο (δηλαδή με τους προσωρινούς στόχους) αλλά και στη συζήτηση για αλλαγές του συμφώνου σταθερότητας η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεικνύει ότι συνεχίζει την προσπάθεια να διορθώσει τα προβλήματα της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον η Ελλάδα θέλει να απεμπλακεί μέσα στον επόμενο χρόνο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που περιορίζει την οικονομική πολιτική. Κάτι τέτοιο θα γίνει με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων της στην E.E. οι οποίοι υπήρξαν άμεσα (μέσω του διμερούς δανείου των 52,3 δισ.) ή έμμεσα δανειστές μας. Είναι σαφές ότι για να έχουμε την αποδοχή του αιτήματός μας, θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι βρισκόμαστε σε σωστή δημοσιονομική πορεία.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα

editor

Δίχτυ ασφαλείας απλώνει η κυβέρνηση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

editor

Δείτε ποιοι επαγγελματίες υπάγονται και ποιοι εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος

admin
25/04/2024 5:03