24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Ποιο είναι το δεύτερο πακέτο μέτρων του Υπουργείο Οικονομικών;

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Αγωνία για επιχειρηματίες και εργαζόμενους

Τη χαριστική βολή σε κάποιους τομείς όπως, την εστίαση, τη ψυχαγωγία και τον τουρισμό δίνουν, σύμφωνα με πολλούς επιχειρηματίες, τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό που τέθηκαν σε εφαρμογή από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου. Ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηριχθούν οικονομικά τα καταστήματα εστίασης για την ζημία που θα υποστούν λόγω των μέτρων

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που πλήττονται ξανά, έπειτα από τη λήξη του δεύτερου lockdown της οικονομίας, από τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Αυτονόητο είναι ότι η έκταση και η διάρκεια αυτού του δεύτερου πακέτου στήριξης θα εξαρτηθεί από την διάρκεια και την ένταση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, προκειμένου να περιοριστεί η επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα πρόσθετα μέτρα που φημολογούνται θα αφορούν την παράταση πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, παλιών (δηλαδή όσων βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση), αλλά και εκείνων με προθεσμίες οι οποίες λήγουν μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου με ανάλογη διαμόρφωση, εάν η διάρκεια των περιορισμών είναι μεγαλύτερη.

Η αναζήτηση, σε αυτή τη φάση, εντοπίζεται σε μέτρα αύξησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως της εστίασης, που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται σημαντικά τις ημέρες των εορτών. Η διαφορά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του τέλους 2020 και των αρχών του 2021 είναι ότι για φέτος τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς.

Κραυγή αγωνίας από τον κλάδο της εστίασης

Ο κλάδος της εστίασης

Σε αυτή την χρονική φάση, οι επιχειρήσεις αυτές όχι μόνο βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας αλλά, σε αντίθεση με πέρυσι, όταν παρέμεναν κλειστές με κρατική εντολή, βρίσκονται σε λειτουργία και άρα έχουν να αντιμετωπίσουν και λειτουργικά έξοδα.

Ο κλάδος της εστίασης έκανε αυξημένες δαπάνες για την πρόσληψη προσωπικού και πρώτων υλών, ακριβώς επειδή πλησίαζε η εορταστική περίοδος. Επιπλέον, αρνητικό στοιχείο για φέτος είναι ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, όπως και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Χρήστος Σταϊκούρας: «Θα ενεργήσουμε και πάλι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας»

Με δήλωσή του στη «Ν» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξέφρασε τη πρόθεση της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων στήριξης των πληγέντων επαγγελματιών και εργαζομένων από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης δημιούργησε ένα επαρκές δίχτυ προστασίας πάνω από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λαμβάνοντας έγκαιρα, τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, που επεκτείνονται και το 2022, συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ. Μέτρα που, αποδεδειγμένα, κράτησαν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, έδωσαν τη δυνατότητα στην αγορά να επανεκκινήσει δυναμικά, προστάτευσαν τις θέσεις εργασίας, ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Σε αυτές τις παρεμβάσεις πρόσφατα προστέθηκαν η μετάθεση πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση του προγράμματος των παγίων δαπανών, η επέκταση του προγράμματος “Συν-Εργασία”, με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους». Είμαστε έτοιμοι, παρακολουθώντας τη δυναμική της οικονομίας και με γνώμονα τις εξελίξεις και τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, με ψυχραιμία και σύνεση, με γρήγορα αντανακλαστικά αλλά όχι βεβιασμένα, να ενεργήσουμε και πάλι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας».

Εξετάζεται και άμεση ενίσχυση

Παράλληλα, εξετάζεται κάποιο πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης στο οποίο βέβαια θα πρέπει να συμφωνήσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ξανά, καθώς το πρόγραμμα έχει κλείσει και πλέον όσοι ενισχύθηκαν από αυτό θα πρέπει να αρχίσουν να το αποπληρώνουν από τον Ιούνιο, με μια γενναία έκπτωση που φτάνει το 75%. Ένα περαιτέρω κούρεμα του επιστρεπτέου τμήματος της ενίσχυσης είναι ενδεχόμενο, αλλά δεν αντιμετωπίζει το άμεσο πρόβλημα της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται αυτό το διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η όποια άμεση ενίσχυση θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, εάν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας συνεχίζονται μέχρι τότε και υπάρχουν στοιχεία από τους πληττόμενους κλάδους που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του τζίρου ήταν σημαντική.

Από το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η φετινή περίοδος είναι πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν, καθώς παρά τους περιορισμούς που πλήττουν τώρα, συγκυριακά, κυρίως τον κλάδο της εστίασης, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Η όποια ενίσχυση αποφασιστεί θα πρέπει να είναι ισορροπημένη ώστε να καλυφθούν οι εργαζόμενοι και παράλληλα να μην έχουμε λουκέτα στον χώρο, ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους και τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας.

Απόψεις επιχειρηματιών

Ο κ. Τάσος Καλαφάτης, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης, είπε ενδεικτικά πώς: «για το ρεβεγιόν της παραμονής του 2022, από τις 130 κρατήσεις που είχε, ακυρώθηκαν οι 100 , τονίζοντας ότι δίχως και μουσική, θα είναι σαν μνημόσυνο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι: «έχουν τελειώσει προ πολλού τα λεφτά των μέτρων στήριξης που είχαν δοθεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς έχουν ροκανιστεί από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια», εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

«Εμείς φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή για μέτρα στήριξης. Να δοθεί το δικαίωμα στον κάθε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο να αναφέρει σε μία συγκεκριμένη πλατφόρμα, ότι το κατάστημά του θα παραμείνει κλειστό με κρατική εντολή και παράλληλα οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τη δουλειά τους με την επαναφορά του μέτρου της αναστολής εργασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου

editor

Ενημερωτική καμπάνια της ΔΕΔΑ στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη για τα έργα φυσικού αερίου

editor

Από σήμερα τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

admin
24/04/2024 12:31