20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Μεταναστευτικό: H E.E. ενοχλείται, αλλά δεν “αγγίζει” τον Ερντογάν

του Δημήτρη Φρέσκου

«Οι προσπάθειες τρίτων χωρών να διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ δεν είναι αποδεκτές» αναφέρουν σε επιστολή τους ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αποδέκτες τον Έλληνα υπουργό μετανάστευσης και άλλους 8 Ευρωπαίους ομολόγους του. Πρόκειται για εκείνες τις χώρες που σηκώνουν δυσανάλογα το βάρος του Μεταναστευτικού και είχαν ζητήσει στις 9 Αυγούστου 2021 από την Ευρωπαϊκή επιτροπή να πάρει επίσημα θέση.

Για ακόμα μία φορά ωστόσο η Ευρώπη φωτογραφίζει αλλά δεν «αγγίζει» λέξεις όπως Ερντογάν και Τουρκία υπό την πίεση εκείνων που δεν επιθυμούν ευθεία ρήξη με την Άγκυρα.

Την επιστολή υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχελι που επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά πως η πολιτική φύλαξης των συνόρων αποτελεί σαφή επιλογή της Ε.Ε.

«Τα εξωτερικά σύνορα των κρατών- μελών είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και η διαχείριση τους αποτελεί κοινή ευθύνη, μία θέση που υποστήριξαν όλα τα κράτη- μέλη και η Επιτροπή σε πολλές περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2021» αναφέρουν.

Προκλητικά αδιάφορη η Άγκυρα

Την ίδια ώρα η Τουρκία σε καθεστώς οικονομικής κρίσης συνέπεια της πολιτικής επιτοκίων του Ερντογάν, με τον πληθωρισμό στα ύψη και το νόμισμα της στα Τάρταρα, είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να πιέσει εκ νέου για ζεστό χρήμα για να στηρίξει το νόμισμα της απέναντι στην συνεχή δολαριοποίηση.

Αν και με τις γερμανικές «ευλογίες» η κάνουλα των ευρωπαϊκών χρημάτων δεν έκλεισε ποτέ για τον Σουλτάνο είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι θα «απαιτήσει» περισσότερα με τον μόνο τρόπο που ξέρει, στέλνοντας καραβιές εξαθλιωμένων στις ακτές της Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα άλλωστε δεν σταμάτησε ποτέ να πιέζει. Τα τέσσερα ναυάγια στο Αιγαίο σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας δείχνουν πως το μοναδικό που άλλαξαν οι δουλέμποροι της Άγκυρας είναι το δρομολόγιο. Και για να ξέρουμε γιατί μιλάμε, όταν λέμε δουλέμποροι εννοούμε το ίδιο το καθεστώς. Αν δεν ήθελε άλλωστε το αστυνομικό – πρακτορικό κράτος της Τουρκίας ούτε πεταλούδα δεν θα μπορούσε να φύγει από τις ακτές της χώρας

Ιταλία μέσω… Κυθήρων

Στα τουρκικά παράλια οι διακινητές επιλέγουν πλέον τους πιο αποφασισμένους και απελπισμένους από τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Εκείνους που διαπιστώνοντας ότι τα περάσματα από Έβρο και από κοντινά νησιά του Αιγαίου είναι κλειστά είναι διατεθειμένοι να πάνε στην ΕΕ μέσω μεγαλύτερων διαδρομών.

Στην ταχύρρυθμη εκπαίδευση λίγων ημερών που τους παρέχουν τους δίνουν δυο σημεία στο GPS πλοήγησης. Το σημείο κλειδί από όπου και αν εκκινούν είναι νότια των Κυθήρων, απ’ όπου χαράζουν την τελική ρότα με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Οι διακινητές εκμεταλλεύονται την άγνοια κίνδυνου αδαών ανθρώπων κα τους στέλνουν έτσι με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο. Όπως το φορτηγό πλοίο με τις 382 ψυχές που ξεκίνησε από την Τουρκία και εξέπεμψε σήμα κινδύνου νότια της Κρήτης, στις 29 Οκτωβρίου.

Η ηγεσία του Λιμενικού έχει ενημερώσει για όλα αυτά τόσο την Κομισιόν και την Frontex όσο και την επιτροπή δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σε 1450 επιχειρήσεις έχουν σωθεί 29.000 άνθρωποι.

Έρχονται καραβιές μεταναστών

Στην Ευρώπη από το Ιανουάριο του 2021 μέχρι και πριν τα Χριστούγεννα οι συνολικές αφίξεις από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μέσω της Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου φτάνουν τους 116.886 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 111,088 είναι μέσω θαλάσσιας οδού. Ενώ για το ίδιο διάστημα 1945 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους.
Στην Ελλάδα την ίδια ώρα το σφράγισμα των συνόρων αποδίδει πάρα τις όποιες «διαμαρτυρίες».

Ποιοι διαμαρτύρονται; Η απάντηση είναι σαφής , εκείνοι που «θίγονται». Η Τουρκία ,οι ΜΚΟ και διάφορες άλλες «ανθρωπιστικές» οργανώσεις που έχουν χάσει το εύκολο μέχρι πρόσφατα ευρωπαϊκό χρήμα με τις πολύμηνες διακοπές στα ελληνικά νησιά. Μαζί τους φυσικά και εκείνοι που έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στο αφήγημα ανοίξαμε και σας περιμένουμε…

Είναι όλοι εκείνοι που την ίδια ώρα δεν απαιτούν με την ίδια ζέση την παραδειγματική τιμωρία των χωρών που εργαλειοποιούν δύστυχους ανθρώπους και μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε έναν υγρό τάφο.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Με τον Άδωνι Γεωργιάδη συναντήθηκαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΠΑΜΘ

editor

Εβρος: Τουρκικά drone κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, παρακολουθούν τις πτήσεις αμερικανικών ελικοπτέρων

editor

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George H.W. Bush»

editor
20/04/2024 10:06