24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους οι Έλληνες;

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Το 2020, οι Έλληνες δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα τους σε στέγαση, ύδρευση και ενέργεια. Ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τέταρτο ήτοι ποσοστό 25,7 % των δαπανών των νοικοκυριών της ΕΕ, αυξημένη δηλαδή κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2019.

Το 2021 οι Έλληνες δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα τους σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, έπιπλα και στον  οικιακό εξοπλισμό. Σημείωσαν αυξήσεις επίσης μεταξύ των κατηγοριών δαπανών των νοικοκυριών, κατά 1,8 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, αντιπροσωπεύοντας το 14,8 % και το 6,0 % αντίστοιχα των συνολικών δαπανών το 2020.

Τα παραπάνω στοιχεία, προέρχονται από έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, τα οποία συνδέονται ασφαλώς με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν μέσα στο 2020 για την πανδημία στις χώρες μέλη της ΕΕ. Ο αντίκτυπος των περιορισμών είναι εμφανής σε κατηγορίες όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία (-2,7 ποσοστιαίες μονάδες), σε Μεταφορές (-1,5 ποσοστιαίες μονάδες) και αναψυχή και πολιτισμός (-0,9 ποσοστιαίες μονάδες), με αυτές τις κατηγορίες να αντιπροσωπεύουν το 6%, το 11,6 % και το 7,8 % αντίστοιχα των συνολικών δαπανών το 2020.

Πρόσθετες ελαφρύνσεις ανοίγει η υπέρβαση εσόδων

Τα νοικοκυριά

Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα διέθεσαν το 23,1% από το σύνολο των δαπανών τους για στέγαση, ύδρευση και ενέργεια, έναντι 25,7% του μέσου όρου της ΕΕ και ακολούθως το 19,4% για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, αρκετά πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (14,8%).

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά της μέσης δαπάνης ενός ελληνικού νοικοκυριού ως ποσοστού επί του συνόλου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ στην κατηγορία «εστιατόρια-ξενοδοχεία», όπου στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι υψηλότερος κατά 4,3 μονάδες (10,3%) έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (6%). Αντίθετα, στην Ελλάδα η μέση δαπάνη για αναψυχή και ψυχαγωγία διαμορφώθηκε το 2020 σε 4,8% στο σύνολο των δαπανών ενός νοικοκυριού, όταν στην ΕΕ ήταν 7,8%.

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει εισέλθει η οικονομία της Ελλάδας

Δαπάνες στα ακίνητα

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κατοικία, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς 4 στους 10 καταβάλλουν τουλάχιστον το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα έρευνα της εταιρείας Cerved για την αγορά ακινήτων – κατοικιών στην Ελλάδα, το 41% των ελληνικών νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι επιβαρυμένο με μηνιαία κόστη, τα οποία αφορούν το ενοίκιο, τη δόση του στεγαστικού δανείου ή τα έξοδα διαχείρισης της κατοικίας, και τα οποία υπερβαίνουν το 40% του συνολικού εισοδήματος. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε., με τη Βουλγαρία να απέχει κατά πολύ, διαθέτοντας αντίστοιχο ποσοστό 29,3% και την Κύπρο να ακολουθεί στην τρίτη θέση με ποσοστό 17,6%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κλαδική έρευνα, κατά την τελευταία τριαετία, υπήρξε σημαντική μεγέθυνση της αγοράς κατοικιών, χάρη κυρίως στην άφιξη – ρεκόρ ξένων τουριστών. Η συγκεκριμένη τάση αποκλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις ξένες επενδύσεις στο real estate να υποχωρούν κατά 60% στο β’ τρίμηνο του 2020.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η υγειονομική κρίση δεν απέτρεψε την Ελλάδα στο να παραμείνει στις κορυφαίες επιλογές όσων ξένων υπηκόων αναζητούν ειδικές Άδειες Παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά κατοικιών για χορήγηση κάρτας «Golden Visa» διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (σ.σ. παρά τη «βουτιά» του β’ τριμήνου).

Αντίθετα, οι εγχώριοι επενδυτές αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, αφού οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μειώθηκαν δραστικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2020 οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής μειώθηκαν κατά 49,5% ενώ κατά το 2018 οι μεταβιβάσεις είχαν αυξηθεί κατά 59,6%.

Πηγή: todaypress.gr

 

Related posts

Η κατανομή της εκλογικής χρηματοδότησης στα κόμματα

admin

ΟΑΕΔ: Έρχεται το εποχικό επίδομα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή

editor
24/04/2024 10:49