25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Προς 3 Ιανουαρίου τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση

του Σπύρου Μουρελάτου

Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν Μέγαρο Μαξίμου και επιστήμονες, καθ’ όσον τα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» εμφανίζουν αυξητικές τάσεις και στην χώρα μας.

Στις πρωινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβέρνηση και επιστήμονες προέβησαν σε μία πρώτη αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά το διήμερο των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το βασικό σενάριο παραμένει η λήψη επιπρόσθετων μέτρων σε εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα και λειτουργία του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μετά την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 ημέρες.

Εν αναμονή της συλλογής περισσότερων ασφαλών στοιχείων για τη…συμπεριφορά της «Όμικρον» κυβέρνηση και επιστήμονες φέρονται αποφασισμένοι να λάβουν όλες τις αναγκαίες πρόνοιες, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα το ΕΣΥ, μολονότι οι πρώτες ενδείξεις προσιδιάζουν σε μία προς ώρας διαχειρίσιμη κατάσταση.

Στο στόχαστρο εστίαση και διασκέδαση

Αν και όλα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ώρες, όταν και θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Υγείας και ειδικοί φέρονται κοντά στην οριστικοποίηση των περιοριστικών παρεμβάσεων, που θα ισχύσουν τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους.

Βάσει αυτών, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιος ο περιορισμός του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση, κατά πάσα πιθανότητα τα μεσάνυχτα. Το ίδιο πιθανά μέτρα θα πρέπει να λογίζονται η απαγόρευση των ορθίων, καθώς και ο περιορισμός των ατόμων ανά τ.μ. σε εστιατόρια και μπαρ. Σύμφωνα με πληροφορίες ετέθη και ζήτημα κλεισίματος της μουσικής, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκρίνεται προς το παρόν.

Ακόμη ένα πιθανό μέτρο είναι η επαναφορά της τηλεργασίας, τουλάχιστον στο 50%, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι πιο εύκολο και λειτουργικό, καθώς εκτιμάται πως μία τέτοια παρέμβαση θα μείωνε το συνωστισμό, ιδίως στα ΜΜΜ.

Παρεμβάσεις έχουν προαναγγελθεί και σε ό,τι αφορά στην χωρητικότητα των γηπέδων με την πλέον πιθανή να αφορά στον δραστικό περιορισμό των θεατών, όχι όμως και στην απόφαση για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Πάντως, από την κυβέρνηση εξακολουθούν να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως προς ώρας δεν υπάρχει στο τραπέζι εισήγηση ή σενάριο γενικού lockdown με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην απαιτηθούν τέτοιου είδους οριζόντιοι περιορισμοί.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως δεν υπάρχει προς ώρας ζήτημα καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων, παρά μόνον οριακών αλλαγών στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επί παραδείγματι δεν αποκλείεται να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, βάσει του οποίου θα πρέπει να αναστέλλεται η λειτουργία ενός τμήματος, ενώ προς απαγόρευση βαίνουν οι σχολικές εκδρομές.

«Κόκκινη γραμμή» παραμένει για την κυβέρνηση και η πάση θυσία διασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς, καθώς διαφορετικό σενάριο προϋποθέτει την διοχέτευση νέων πακέτων οικονομικής στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Τράπεζες: Αυτές είναι οι χρεώσεις που καταργούνται

admin

Όλα έτοιμα στην Καβάλα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

editor

Μια Βραβευμένη Οικογενειακή Επιχείρηση Στα Επτάνησα

admin
25/04/2024 20:21