20 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: Εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στο νεοκλασικό κτίριο του ΔΠΘ

Εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια αίθουσα του νεοκλασικού κτιρίου του ΔΠΘ στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, και είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μαθήματα και εκδηλώσεις των τμημάτων του ΔΠΘ.

Ο Φώτιος Μάρης, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΔΠΘ ανέφερε πως στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες εργασίες ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί μελέτη του κτιρίου από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ.

Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορία του νεοκλασικού και επιβεβαίωσε ότι αυτή η συντήρηση πραγματοποιήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό του πανεπιστημίου.

Για την ιστορία να πούμε πως το κτίριο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ έχει δεχθεί επεκτάσεις σε τρεις φάσεις σε όλη τη διάρκειά του. Πρόκειται ουσιαστικά για συγκρότημα κτιρίων, που βρίσκεται επί των οδών Ιωακείμ Καβύρη και Πατριάρχου Κυρίλλου 23 στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, στο κτίριο του Δημοκρίτειου στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής και τμήματα της Παιδαγωγικής.

Αρχικά, το κτίριο του Δημοκρίτειου κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και την κατοικία του διευθυντή τους στην Αλεξανδρούπολη. Το διώροφο κτήριο είναι νεοκλασικού ρυθμού, με διακοσμητικούς κίονες στις προσόψεις, ψηλά παραθυρόφυλλα και στενά μπαλκόνια. Διαθέτει προθάλαμο στην είσοδο, ενώ στο ισόγειο στεγάστηκε το υποκατάστημα της τράπεζας για πολλά χρόνια. Έως το 1960 το κτήριο του Δημοκρίτειου ήταν ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Σήμερα ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Θράκης και όλοι οι χώροι του χρησιμοποιούνται κανονικά.

Το κτίριο του Δημοκρίτειου χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο το 1999.

Related posts

Ευχάριστα νέα για τα ιαματικά λουτρά Σαμοθράκης!

editor

Ο Δήμος Σουφλίου ξεκινά νέα συνεργασία για το καλό του τόπου του!

editor

Τραγωδία στον Απαλό: Αυτοκτόνησε άνδρας στην αυλή του σπιτιού του

editor
20/06/2024 8:53