20 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Εκπληξούλες για όσους πήραν Επιστρεπτέα!

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη 

Απαλλαγμένοι από την αποπληρωμή θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες ακόμα όσοι πήραν κρατικά δάνεια μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ όσοι αποκλείστηκαν και έκαναν ένσταση είναι πιθανό να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να ενταχθούν εκ των υστέρων στο πρόγραμμα των ενισχύσεων.

Όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του δανείου που πρέπει να γυρίσουν (για να έχουν έκπτωση 15%), θα έχουν περισσότερο χρόνο να το κάνουν, αφού η συγκεκριμένη προθεσμία (που λήγει στο τέλος του χρόνου) οδεύει προς παράταση. Στον αντίποδα, το αρχικό σχέδιο για συμψηφισμούς της έκπτωσης της επιστρεπτέας προκαταβολής με φόρους και εισφορές μπαίνει στο συρτάρι. Τέτοιοι συμψηφισμοί θα μπορούν να γίνουν μόνο με τα κουπόνια του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών, το οποίο επίσης οδεύει προς παράταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία για την έκδοση των εκκαθαριστικών με τον τελικό λογαριασμό της επιστρεπτέας προκαταβολής προχωρά με ιδιαίτερα αργά βήματα. Θεωρείται πολύ δύσκολο τα εκκαθαριστικά αποπληρωμής των κρατικών δανείων να εκδοθούν φέτος.

Πλέον η έκδοσή τους μεταφέρεται για τις αρχές του 2022 και οι εισηγήσεις της τελευταίας στιγμής, σε ανώτατο επίπεδο της κυβέρνησης, μιλούν μέχρι και για εξάμηνη παράταση, με την πρώτη δόση να αναμένεται να καταβληθεί τον Ιούνιο του 2022.

Με την έκδοση των εκκαθαριστικών, τα οποία θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων στην επιλογή «myAADE/Ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», θα ενημερωθούν όλοι για το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ένα εύλογο περιθώριο να αποφασίσουν αν επιλέγουν να αποπληρώσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα και να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση (συνολικά έως και 80%) ή θα επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή του ποσού σε βάθος χρόνου έως και πέντε ετών, μέχρι το τέλος του 2026.

Οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν του μέτρου και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας τελικά θα επιστρέψουν από τα περίπου 8,3 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ θα είναι μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

Και συγκεκριμένα:

  • Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4 (25%).
  • Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/3 (33,3%).
  • Το 33% θα επιστρέψει το 50% των οφειλών.
  • Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση (15%) προβλέπεται για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος Δεκεμβρίου, αν και, όπως προαναφέρθηκε, η προθεσμία αυτή θα παραταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που πρέπει να επιστραφεί κουρεύεται για όλους ως εξής:

  • κατά 75% για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70%, εφόσον καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Κατά 67% του κρατικού δανείου για τις επιχειρήσεις με ζημίες και πτώση τζίρου 30% έως 70%.
  • Κατά 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών. Ειδικά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
  • Διαγράφεται το 75% και επιστρέφουν το 25% του κρατικού δανείου, εφόσον είχαν κέρδη το 2019 αλλά ζημίες και πτώση άνω του 30% το 2020.
  • Διαγράφεται το 66,7% και καταβάλλουν το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, η ΑΑΔΕ περνάει από κόσκινο τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται. Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα-ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν αν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Όσοι δικαιωθούν, θα λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται, ενώ τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι κουρεμένα έως και 75%. Σημειώνεται ότι στους 7 κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής οι αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και στη συντριπτική τους πλειονότητα η αιτία της απόρριψης ήταν η αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμψηφίσουν οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών μελετά να δώσει περαιτέρω χρόνο στους δικαιούχους για να το κάνουν εντός του 2022.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Η εξειδίκευση των μέτρων: Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης, περισσότεροι οι δικαιούχοι – Αύξηση 6% στις συντάξεις

editor

Χρ. Σταϊκούρας: Γενναία και ρεαλιστική η τρίτη, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού

editor

Ελλάδα 2.0: Παρέμβαση – τομή για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

editor
20/05/2024 22:20