29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Πρωτοχρονιά: Ενισχύεται ο προϋπολογισμός των ευάλωτων νοικοκυριών

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη 

Η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση καθώς καθημερινά έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων. Προσπαθώντας να δώσει λύσεις στα προβλήματα η κυβέρνηση καταβάλει δυνατή προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει Πρωτοχρονιάς, λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Για τον λόγο αυτό την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν υποδεχτούμε το νέο έτος, αναμένεται να γίνουν πληρωμές σε γιορτινά επιδόματα, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους. Οι καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών θα γίνουν μετά τα Χριστούγεννα και έως την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, την εβδομάδα δηλαδή από Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι δικαιούχοι που θα διεκδικήσουν τον χριστουγεννιάτικο μποναμά, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. Υγειονομικούς,
  2. χαμηλοσυνταξιούχους,
  3. ΑΜΕΑ, αλλά και
  4. αυτούς που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ.

 Υγειονομικό προσωπικό

Η οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών αναμένεται να καταβληθεί πριν την 1 Ιανουαρίου 2021. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ, ώστε να δοθεί ο μισός μισθός στους περίπου 100.000 υγειονομικούς πριν την Πρωτοχρονιά με την τακτική μισθοδοσία Δεκεμβρίου (δεύτερο 15ήμερο).

Στην σχετική υπουργική απόφαση υπάρχει ρύθμιση, όπου διευκρινίζεται πως:

«Εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022». 

Το ποσό του μποναμά

Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς ισούται με το μισό του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως και 30-11-2021. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2021. Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο, καταβάλλεται τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του δικαιούχου.

Πρόσθετες ελαφρύνσεις ανοίγει η υπέρβαση εσόδων

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά πληρώνεται και ο «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους ταυτόχρονα από Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Το έκτακτο επίδομα αφορά 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στις 7.200€ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις κύριες και επικουρικές και από άλλες πηγές όπως είναι τα ενοίκια έως 600 ευρώ το μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

Ισχύει επίσης δεύτερη μείωση ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400€. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ το μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα.

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει για παράδειγμα από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Δώρο 250 ευρώ σε ΑΜΕΑ

173.000 άτομα με αναπηρία θα ενισχυθούν με έκτακτο εφάπαξ βοήθημα ύψους 250 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας τους. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου, μαζί με την τακτική πληρωμή του επιδόματος αναπηρίας. Δηλαδή οι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας θα λάβουν σε μια πληρωμή το τακτικό επίδομά τους συν το δώρο των 250 ευρώ. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων θα λάβουν, όπως οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος στέγασης, του Επιδόματος Παιδιού (6η και τελευταία δόση) κλπ. θα λάβουν τα χρήματα την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε είθισται να καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΑ, το δώρο οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος(ΕΕΕ) Ελάχιστου και τώρα θα λάβουν την τακτική επιδότηση Δεκεμβρίου.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Η Ελλάδα κάνει στροφή στην πράσινη οικονομία

editor

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην έκθεση Expo 2020 Dubai

editor

Δήλωση του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνών ΑΜΘ Χρ. Γιορδαμλή για το νέο Αναπτυξιακό νόμο

editor
29/03/2024 7:56