20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Πολιτισμός Τοπικά Νέα

Κάλαντα Χριστουγέννων από τη Θράκη

Τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα της Θράκης παρουσιάζουν μια εξαιρετική ποικιλία και αυτό επειδή οι ρίζες τους χάνονται βαθιά μέσα στην ιστορία. Ειδικότερα η περιοχή της Ανατολικής Θράκης είναι ιδιαίτερα γνωστή για την πλούσια λαογραφική και δημοτική της παράδοση. Μόνο η Μάνη, χωριό που ανήκει στην επαρχία Διδυμοτείχου έχει να επιδείξει 47 χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Στον Έβρο κάποτε, το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, ομάδες παιδιών ξεχύνονταν στα σκοτεινά σοκάκια των χωριών, κρατώντας στα χέρια τους χοντρά και μακρυά ξύλα, τις λεγόμενες “τσουμάκες”.

Τα ξύλα αυτά αφενός συμβόλιζαν τα ραβδιά των ποιμένων της Βίβλου αφετέρου δε λειτουργούσαν και ως προστασία ενάντια στις επιθέσεις των σκυλιών. Με τις τσουμάκες επίσης θα χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών για να τους ανοίξουν και να τραγουδήσουν τα κάλαντα.

Σε πολλά χωριά της Θράκης, τα κάλαντα των Χριστουγέννων τα έλεγαν μεταμφιεσμένοι “για να πάει καλά η χρονιά”, όπως έλεγαν. Με τη συνοδεία γκάιντας, έψαλλαν σε κάθε σπίτι ειδικά κάλαντα, ανάλογα με τα πρόσωπα της οικογένειας και τα επαγγέλματά τους. Τα κάλαντα τα έλεγαν είτε στην είσοδο του σπιτιού , είτε μέσα στο σπίτι , ενώ σ’αυτά περιέχονταν παινέματα αλλά και πειράγματα για τον κάθε νοικοκύρη και τα μέλη της οικογένειάς του.

Πολλές φορές οι νοικοκυρές δεν έδιναν το φιλοδώρημα στα χέρια των παιδιών αλλά το πετούσαν στις αυλές όπου και τα παιδιά έτρεχαν να το μαζέψουν, ενώ μια συνήθεια των γυναικών ήταν να μετράν πόσα αγόρια και πόσα κορίτσια πήγαν για τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για να δουν πόσα κοκόρια και κότες θα έχουν το επόμενο έτος.

Ακούστε κάποιες από τις πιο γνωστές παραλλαγές σε κάλαντα Χριστουγέννων της Θράκης:

Κάλαντα Χριστουγέννων Δυτικής Θράκης

Κάλαντα Χριστουγέννων από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης

 

Related posts

Περίπου 10 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για έργα και αναπτυξιακές δράσεις σε Παπάγο και Χολαργό – Εντάχθηκαν έργα άλλων 5 εκ. ευρώ στο νέο προϋπολογισμό της Περιφέρειας

editor

Διανομή δεμάτων από την ΑΠΟΣΤΟΛΗ και τον ΜΑΣΟΥΤΗ

editor

Αλεξανδρούπολη: Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής από το λιμάνι της πόλης (video)

editor
20/04/2024 16:28