23 Ιανουαρίου, 2022
Κοινωνία Πολιτισμός Τοπικά Νέα

Κάλαντα Χριστουγέννων από τη Θράκη

Τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα της Θράκης παρουσιάζουν μια εξαιρετική ποικιλία και αυτό επειδή οι ρίζες τους χάνονται βαθιά μέσα στην ιστορία. Ειδικότερα η περιοχή της Ανατολικής Θράκης είναι ιδιαίτερα γνωστή για την πλούσια λαογραφική και δημοτική της παράδοση. Μόνο η Μάνη, χωριό που ανήκει στην επαρχία Διδυμοτείχου έχει να επιδείξει 47 χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Στον Έβρο κάποτε, το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, ομάδες παιδιών ξεχύνονταν στα σκοτεινά σοκάκια των χωριών, κρατώντας στα χέρια τους χοντρά και μακρυά ξύλα, τις λεγόμενες “τσουμάκες”.

Τα ξύλα αυτά αφενός συμβόλιζαν τα ραβδιά των ποιμένων της Βίβλου αφετέρου δε λειτουργούσαν και ως προστασία ενάντια στις επιθέσεις των σκυλιών. Με τις τσουμάκες επίσης θα χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών για να τους ανοίξουν και να τραγουδήσουν τα κάλαντα.

Σε πολλά χωριά της Θράκης, τα κάλαντα των Χριστουγέννων τα έλεγαν μεταμφιεσμένοι “για να πάει καλά η χρονιά”, όπως έλεγαν. Με τη συνοδεία γκάιντας, έψαλλαν σε κάθε σπίτι ειδικά κάλαντα, ανάλογα με τα πρόσωπα της οικογένειας και τα επαγγέλματά τους. Τα κάλαντα τα έλεγαν είτε στην είσοδο του σπιτιού , είτε μέσα στο σπίτι , ενώ σ’αυτά περιέχονταν παινέματα αλλά και πειράγματα για τον κάθε νοικοκύρη και τα μέλη της οικογένειάς του.

Πολλές φορές οι νοικοκυρές δεν έδιναν το φιλοδώρημα στα χέρια των παιδιών αλλά το πετούσαν στις αυλές όπου και τα παιδιά έτρεχαν να το μαζέψουν, ενώ μια συνήθεια των γυναικών ήταν να μετράν πόσα αγόρια και πόσα κορίτσια πήγαν για τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για να δουν πόσα κοκόρια και κότες θα έχουν το επόμενο έτος.

Ακούστε κάποιες από τις πιο γνωστές παραλλαγές σε κάλαντα Χριστουγέννων της Θράκης:

Κάλαντα Χριστουγέννων Δυτικής Θράκης

Κάλαντα Χριστουγέννων από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης

 

Related posts

Συμφωνίες συνεργασίας για τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης με δύο εταιρείες των Σκοπίων

editor

Gastrade: Τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η κατασκευή FSRU στην Αλεξανδρούπολη

editor

Kύπρος – Υπ. Εσωτερικών: Βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας

editor