29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

Έκτακτα μέτρα για την «Όμικρον» – Κρας τεστ τα Χριστούγεννα

του Σπύρου Μουρελάτου

Νωρίτερα του αναμενόμενου το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να «πατήσει το κουμπί» των επιπρόσθετων περιοριστικών παρεμβάσεων, υπό το φόβο της υπερμετάδοσης της παραλλαγής «Όμικρον» κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου δεδομένα θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός.

Κατά την ενημέρωση στο briefing των πολιτικών συντακτών, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την διογκούμενη κυβερνητική ανησυχία, τονίζοντας ότι τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και αυτό, που μένει να αποσαφηνιστεί είναι κατά πόσον αυτή οφείλεται στην παραλλαγή «Όμικρον».

Στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης, που επιλέγει εκ νέου η κυβέρνηση, εντάσσονται άμεσα, με ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί έως και την 2α Ιανουαρίου οι εξής παρεμβάσεις: επανέρχεται η υποχρεωτική μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ συστήνεται η χρήση της και στα γυμναστήρια και την διασκέδαση, καθίσταται υποχρεωτική η διπλή μάσκα σε σουπερμάρκετ και ΜΜΜ, ή εναλλακτικά η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου Ν95, απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές συναρθροίσεις των Χριστουγέννων, οι επισκέπτες, που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και την 4η ημέρα από την είσοδο, ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση να γίνεται τεστ.

Κρας τεστ το τριήμερο των Χριστουγέννων

Έχοντας χαρτογραφήσει τις πιθανές εστίες υπερμετάδοσης, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προδιέγραψε τους τομείς, όπου θα ληφθούν νέα μέτρα, πάντα βάσει των χθεσινών εισηγήσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως σας έχει εγκαίρως πληροφορήσει το Afteroffice.gr, η κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει περιορισμούς στο ωράριο σε εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση και στην χωρητικότητα των σταδίων στα ομαδικά αθλήματα.
Επιπλέον θα υπάρξει επέκταση της τηλεργασίας, αλλά και νέες προσαρμογές σε μη ουσιώδεις δραστηριότητες.

Όπως εξήγησαν τόσο ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις δεν θα παραπέμπουν ούτε σε ειδικό, ούτε σε γενικό lockdown, ενώ επανέλαβαν ότι προς ώρας δεν υπάρχει ζήτημα για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων – τα σχολεία δεν έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση της Covid – 19, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά – παρά μόνον αλλαγών στο σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο, εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Βάσει του έως τώρα σχεδιασμού, τα νέα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα στις 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου τα δεδομένα και δη το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» του τριημέρου των Χριστουγέννων.

Ως εκ τούτου, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ορισμένες από τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις να ενεργοποιηθούν ακόμη και πριν από την έλευση του νέου έτους, εάν και εφ όσον διαπιστωθεί επιδείνωση των κύριων δεικτών της πανδημίας.

Επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου για τα σχολεία – Δεν έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα στην εξάπλωση της Covid – 19.
Ο κ. Πλεύρης, επεσήμανε, μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, πως δεν υπάρχει ούτε συζήτηση, ούτε και εισήγηση για καθιέρωση εκ νέου του sms, ως αναγκαίας προυπόθεσης κινητικότητας.

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην ηλικιακή ομάδα από 50 έως 60, ο κ. Πλεύρης επικαλέστηκε τα έως τώρα ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως είπε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως κάτι τέτοιο, πιθανώς μην χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μολονότι το εν λόγω μέτρο έχει συζητηθεί στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της παραλλαγής «Όμικρον» δεν εξαρτάται τόσο από την πραγματοποίηση της α’ δόσης, όσο από την πραγματοποίηση της γ’ δόσης, ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη παρέμβαση μπορεί να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Έρχεται τον Σεπτέμβριο η μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Παρμενίων”

editor

Συνάντηση Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. με τον Δ/κτή της 12ης Μεραρχίας

editor

Αυτές είναι οι νέες ειδικότητες που ξεκινούν το φθινόπωρο στον ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης

editor
29/03/2024 16:52