18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Τι σημαίνουν για την τσέπη μας οι φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν;

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες υποδεχόμαστε το νέο έτος και παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, η Ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει να αποκλιμακώνει την φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να διευρύνει την αγορά εργασίας και να δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και προόδου για όλους του Έλληνες.

Το ερώτημα

Τι σημαίνει προϋπολογισμός φοροελαφρύνσεων; Είναι ο Προϋπολογισμός του 2022 που κατήρτισε η Κυβέρνηση. Ο Προϋπολογισμός του 2022 δεν περιέχει κανένα νέο φόρο ενώ παράλληλα μειώνει δραστικά τα φορολογικά βάρη στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κύριο μέλημα της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η προστασία και η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών, με τη δημιουργία ικανών προϋποθέσεων ώστε να ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις των οικογενειών και των επιχειρήσεών τους.

Το ερώτημα που έχει μπερδέψει αρκετούς πολίτες είναι: «Οι φοροελαφρύνσεις πως αποβλέπουν στην στοχευμένη ενίσχυση της μεσαίας τάξης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων;»

Μέσω των φοροελαφρύνσεων το κράτος:

  • Θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους.
  • Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022,
  • τίθεται σε εφαρμογή από την αρχή του 2022 το «Πρώτο ένσημο» για την ένταξη για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών.

Αγρότες

Να σημειωθεί ότι σχετικά με τους αγρότες θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από το πετρέλαιο κίνησης και θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο. Ενώ ήδη ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές μειώθηκε.

Πράσινη οικονομία και ενέργεια

Επιπλέον από το 2022 και για τα 3 επόμενα έτη (2025), επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Αύξηση της έκπτωσης θα σημειωθεί επίσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο. Αυξήθηκε η κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου. Ενισχύθηκε το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η οικονομία της Ελλάδος ανακάμπτει εντυπωσιακά

Επιχειρήσεις

Εφαρμόζεται η νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% , η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες. Προβλέπεται επίσης μείωση και της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το φορολογικό έτος 2021 σε μόνιμη βάση.

Παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα της 3ης δόσης

admin

Πως κινήθηκε ο Δείκτης Ανάκαμψης τις πρώτες 20 μέρες του Δεκέμβρη;

editor

Πληθωρισμός VS Tζίρος Χριστουγέννων

editor
18/04/2024 21:17