27 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Πως κινήθηκε ο Δείκτης Ανάκαμψης τις πρώτες 20 μέρες του Δεκέμβρη;

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τμήμα Ερευνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τις εκτιμήσεις του. Ο δείκτης ανάκαμψης εμφανίζεται αυξημένος για δύο συνεχόμενες εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 88,5 μονάδες από τις 87,5 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα της 13ης Δεκεμβρίου αυξήθηκαν οι επιδόσεις του υποκλάδου της αγοράς εργασίας (κατά 1 μονάδα), και της υγείας (κατά 0,8 μονάδες) ενώ από την άλλη μεριά μειώθηκε ο υποδείκτης της ζήτησης κατανάλωσης.

Προβλέψεις ΑΕΠ έως το 2024

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Πετράκη, (επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και την ομάδα ερευνητών, εκτιμάται ότι για το σύνολο του 2021 θα πρέπει να αναμένουμε ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 9,29% για την ελληνική οικονομία.

Τα παραπάνω μας οδηγούν στο να επικεντρωθούμε περισσότερο στις εκτιμήσεις της Oxford Economics που εκτιμά ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 8,57% για το 2021. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Consensus Economics προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της (Δεκέμβριος 2021) για την ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, αύξησε τον εκτιμώμενο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2021 από 7% (στις εκτιμήσεις της του Νοεμβρίου) σε 7,6%, ενώ για το 2022 τις μείωσε από 4,1% σε 3,9%.

 

Πανδημία και Οικονομία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης της υγείας παρουσιάζει βελτίωση εξαιτίας της μείωσης του μέσου όρου του ημερήσιου πλήθους κρουσμάτων από covid-19 κατά την εβδομάδα αυτή (5236 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 5953 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα) παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω της πανδημίας (από 90,9 κατά μέσο όρο κάθε μέρα σε 93,3 κατά μέσο όρο κάθε μέρα).

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Εγκρίθηκε από ΕΕ το ελληνικό σχέδιο 60 εκατ. ευρώ για την στήριξη του αγροτικού τομέα

editor

Συντάξεις: Τι αλλάζει μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

admin

ΟΑΕΔ : Αντίστροφη μέτρηση για το δώρο Χριστουγέννων – Οι δικαιούχοι

admin
27/02/2024 3:10