20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Παιδικό χωριό SOS Θράκης: Βοηθήστε μας να επιβιώσουμε

Τα προβλήματα επιβίωσης του  παιδικού χωριού SOS Θράκης στο Αρίστεινο,  παρουσίασε μιλώντας  στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθυντής του κ. Γιώργος  Βαφέας.

Με αφορμή την εκστρατεία βοήθειας  που αναλαμβάνουν φορείς και σχολεία ιδιαιτέρως του Βορείου Έβρου, ο κ. Βαφέας έσπευσε να ευχαριστήσει ολόθερμα όλους όσοι  έμπρακτα δείχνουν το ενδιαφέρον τους (κόντρα στις δυσάρεστες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας ),  σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη δομή δεν είχε ποτέ καμία κρατική επιχορήγηση.

Εδώ και 31 χρόνια η Θράκη φιλοξενεί δομές των παιδικών χωριών  SOS τόσο στο Αρίστηνο, όσο και στην Κομοτηνή με ένα Κέντρο Στήριξης, ενώ στις Σάππες    η δομή βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα και το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης Παιδιού – Οικογένειας έχει σταματήσει την λειτουργία του εδώ και χρόνια για οικονομικούς λόγους.

Στο Αρίστεινο επιπροσθέτως, λειτουργεί και ένα Κέντρο Ημέρας για παιδιά με αναπηρία, τα οποία μεταφέρονται με λεωφορείο στον ειδικά   διαμορφωμένο χώρο όπου δραστηριοποιούνται παρουσία ειδικών (εικαστικού κοινωνικού λειτουργού νοσηλεύτριας κα).

Στα πέντε σπίτια που λειτουργούν  στο χωριό  φιλοξενούνται 20 παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 19 χρονών μαζί με μια φοιτήτρια και εν φαντάρο και  μια κυρία που έχει το ρόλο της μητέρας, αναλαμβάνοντας να τα μεγαλώσει σαν δικά της.

«Εμείς δεν διώχνουμε τα παιδιά μας  όταν γίνουν 18 όπως συμβαίνει σε άλλα ιδρύματα τονίζει ο κ. Βαφέας τα κρατάμε διότι θεωρούμε ότι δεν μπορούν να σταθούν ακόμη στα πόδια τους φροντίζοντας τις σπουδές τους η και κάποιες δεξιότητες που επιθυμούν να  μάθουν. Οι συναισθηματικοί δεσμοί μεταξύ μας δεν σπάνε ποτέ».

Η αγωνία και η ανησυχία του κ .Βαφέα εστιάζεται στο αν η δομή αυτή θα μπορέσει να επιβιώσει, λόγω των αυξημένων  λειτουργικών εξόδων. Δίνοντας ένα παράδειγμα ανέφερε πως για την θέρμανση του χωριού σε μηνιαία βάση απαιτούνται 8 με 8,5 τόνοι πετρελαίου.

«Θα είμασταν ευγνώμονες αν κάποια επιχείρηση η εταιρεία από τον Έβρο θα μπορούσε να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τις οικογένειες τους. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί σε σεζόν σχολείου,  δεν μπορούμε να το στερήσουμε από τα παιδιά. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλα παιδικά χωριά SOS  Μόνο στον Έβρο υπάρχει. Είναι μια δωρεάν παροχή προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης.»

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις προσφορές όσων το επιθυμούσαν,  αν και υπάρχουν ορισμένοι που δεν τους  έχουν ξεχάσει.

«Μέχρι τώρα επιβιώναμε πότε εύκολα πότε δύσκολα, τονίζει ο κ. Βαφέας. Ποτέ όμως δεν έχουμε λύσει τα οικονομικά μας προβλήματα. Αυτά   είναι μια πραγματικότητα για μας,»

Κι όπως κατέληξε αν κάποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στο παιδικό χωριό μπορεί τώρα τις γιορτές να προσφέρει δωροεπιταγές, για ρούχα, παπούτσια,  αθλητικά είδη και τρόφιμα που και απαραίτητα είναι αλλά και χαρά θα δώσουν στα παιδιά.

Related posts

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης

admin

Φορτηγό χτύπησε νεαρή ποδηλάτισσα στην Αλεξανδρούπολη

editor

“Όχι” του Χρ.Μέτιου στη λύση που πρότεινε ο ΕΦΕΠΑΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης – Κινδυνεύει με κλείσιμο η ΔΕΣ-ΜΟΣ ΑΜΘ

editor
20/04/2024 10:26