23 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Τζέφρι Πάιατ: “Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται, επωφελούμαστε όλοι”

«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται, επωφελούμαστε όλοι», τόνισε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο GREEK ECONOMIC SUMMIT 2021, που διοργανώνει, στην Αθήνα, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη στρατηγική υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του Atlantic Council.

Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η στενή διμερής συνεργασία συμβάλλει στην αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η συνεργασία των χωρών μας στον ψηφιακό χώρο, οι επενδύσεις μας σε ΑΕΠ και υποδομές δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας διασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

Έφερε δε ως παράδειγμα τις επενδύσεις διάφορων αμερικανικών εταιρειών, επισημαίνοντας τη συμβολή τους στην επιτάχυνση της ψηφιακής επανάστασης στην Ελλάδα και σημειώνοντας πως το γεγονός ότι η επενδυτική θέση των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνεται καταδεικνύει ότι η Αμερική θεωρεί τη χώρα μας περιφερειακό ηγέτη για τις ψηφιακές τεχνολογίες. «Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν πολλαπλασιαστικό παράγοντα για περισσότερες επενδύσεις ανοίγοντας τις πύλες για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία και ευκαιρίες σε όλη την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαου Μπακατσέλου, ο Αμερικανός πρέσβης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και πως θα ενισχυθεί και θα επιταχυνθεί αυτή η ροπή. «Δεν τελειώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας δομείται πάνω σε μια φιλία δύο αιώνων μεταξύ των χωρών μας, που πολέμησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Υπό αυτή την έννοια, η πρεσβεία κι εγώ προσωπικά είμαστε προσηλωμένοι στο να φέρουμε αυτή τη συνεργασία σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο τα επόμενα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά πως από το 2018 (και την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ) «δομήσαμε μια πραγματικότητα πίσω από το όραμα που παρουσιάσαμε εκεί ώστε η Ελλάδα να μην είναι απλώς μια αγορά 11 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά να είναι μια πύλη προς μια πολύ ευρύτερη αγορά προς όλη τη ΝΑ Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα, ο κ. Πάιατ πρότεινε ως τομείς προτεραιότητας για την αξιοποίηση σημαντικού μέρους αυτού του ποσού την ψηφιακή τεχνολογία και την πράσινη οικονομία, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά ταιριάζουν με τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης».

Διαβεβαίωσε δε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα σε πρότζεκτ καθαρής ενέργειας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δυνατότητες που δίνει η συνεργασία αυτή για συγκερασμό ό,τι καλύτερου έχει να προσφέρει η αμερικανική και η ελληνική τεχνολογία. «Αυτά τα ενεργειακά πρότζεκτ και οι επενδύσεις σε ΑΕΠ συμπληρώνουν τα πολυάριθμα πρότζεκτ υποδομών που βοηθούν στην υπόθεση της απολιγνιτοποίησης», σημείωσε ο κ. Πάιτ, υπενθυμίζοντας παράλληλα την υποστήριξη της χώρας του σε περιφερειακά ενεργειακά πρότζεκτ και άλλες πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην πολύ γρήγορη, όπως τόνισε, αντίδραση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αλλά και την πρωτοπορία της αναφορικά με την έκδοση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, γεγονός που συνετέλεσε σε μια «εκπληκτική επιτυχία του τουριστικού τομέα φέτος», όπως χαρακτηριστικά είπε, με την προσέλκυση εκατομμυρίων Αμερικανών τουριστών.

Εξήρε επίσης την «ηγετική θέση» της Ελλάδας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να επανέλθουν στη χώρα τα καλύτερα ελληνικά μυαλά που είχαν φύγει για το εξωτερικό την προηγούμενη περίοδο, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κόμβο για νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτομία.

Related posts

Κυβερνητική απόβαση στα Βαλκάνια – προ των πυλών το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

editor

Έβρος: Καταδιώξεις διακινητών & παράνομων μεταναστών στα σύνορα – Αρχίζουν πάλι οι μαζικές «εισβολές»

editor

Στο «Επίκεντρο» ο Νίκος Νικολόπουλος – Παρουσιάζει το πρόγραμμά του για τον δήμο Πατρέων (Vid)

admin
23/07/2024 1:14