8 Δεκεμβρίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στον επενδυτικό χάρτη του 2022

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Για ρεκόρ 27 ετών πάει η Ελλάδα

Το 2022 οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν αυτές των τελευταίων 27 ετών. Το 2022 μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς για την οικονομία.

Με ρυθμούς αύξησης 13,4% «κάλπαζε» η ελληνική οικονομία στο 3ο τρίμηνο τη χρονιάς, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το περσινό 3ο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%.

Παράλληλα αναθεωρείται ακόμα υψηλότερα η ανάπτυξη και για το 2ο τρίμηνο του 2021, σε 16,6% αντί 16,2% που είχε ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα και για το α΄τρίμηνο αλλάζει η εκτίμηση και αντί για ύφεση 2,3% η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μικρότερη ύφεση 1,9%.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ανάπτυξη στα 3 πρώτα τρίμηνα «πετάει» με 9,4% και άρα για να μην επιτευχθεί η πρόβλεψη για ετήσια ανάπτυξη 6.9% που προβλέπει για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός, θα πρέπει στο 4ο τρίμηνο να καταγραφεί ύφεση 0,5%.

Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και όχι ύφεση για το δ’ τρίμηνο 2021, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πολύ υψηλότερο και από 7%. Για επιβεβαίωση της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ (Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ).

EΣΠΑ-Επενδύσεις

Σχετικά με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ότι:

«Η χθεσινή μέρα για την ελληνική οικονομία ήταν μια καταπληκτικά καλή μέρα. Είχαμε τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ όπου είχαμε μια ανάπτυξη του 9,3% στο εννιάμηνο. Θα δούμε που θα κλείσει το έτος, εμείς λέμε 7,1 αλλά οφείλω να σας πω ότι για να πάμε στο 7,1 πρέπει το τρίτο τρίμηνο να είναι καταστροφικό που δεν είναι άρα λογικά θα πάμε καλύτερα. Δεύτερον, οι ποιοτικοί δείκτες που αφορούν κυρίως το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έχουνε σημειώσει ένα άλμα πρωτοφανές 18,1% και αποτελούν συστατικό στοιχείο της μεγάλης ανάπτυξης και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς το ύψος των επενδύσεων του 2021 και παρά την πανδημία ξεπέρασε όλα τα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας.

Με τις επενδύσεις δε που αναμένω το 2022 και όλα τα σχέδια που έχουμε εγκρίνει και τις συμφωνίες που έχουμε κλείσει σας λέω ότι το 2022 οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το ύψος των τελευταίων 27 χρόνων. Αυτό το λέω για να καταλάβετε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουνε πάρει πράγματι μπρος, ότι η δουλειά που κάνει συνολικά η κυβέρνηση αποδίδει, ότι σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες η ελληνική οικονομία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Παραδείγματος χάριν οι εξαγωγές μας που σημειώνουν το υψηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών το εννιάμηνο, το δείκτη βιομηχανικής δραστηριότητας το ίδιο, την αύξηση των καταθέσεων που ξεπέρασαν το 42 δισ. ευρώ, την αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων που ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ που σημαίνει μια πρωτοφανή ρευστότητα για την οικονομία.

Νομίζω ότι το 2022 μπαίνει με τους καλύτερους οικονομικούς οιωνούς και για το υπουργείο μας ειδικότερα μια από τις αρμοδιότητες του έχω είναι το ΕΣΠΑ. Όταν ήρθαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων η Ελλάδα βρισκόταν στην θέση 19 μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και τότε ο επίτροπος μου είχε επισημάνει τον κίνδυνο να χάσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια με τη λήξη της περιόδου. Χθες για πρώτη φορά στην ιστορία μας η Ελλάδα πέρασε στην πρώτη θέση. Είμαστε η πρώτη σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων χώρα στην ΕΕ. Αυτό δεν ήρθε τυχαία είναι ένα προϊόν ομαδικής δουλειάς, έχουμε φτιάξει μια πάρα πολύ σφιχτή ομάδα και αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι δεν είναι μόνο ότι έχουν ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ αλλά έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όλα τα ρεκόρ στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Και το 2021 και το 2022 θα είναι τα δύο χρόνια με την υψηλότερη επίδοση στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Ανάπτυξη

Σχετικά με τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία ο υπουργός δήλωσε:

«Προφανώς αυτή η ανάπτυξη έχει φτάσει σε όλη την κοινωνία. Πρώτα από όλα η δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της κυβερνήσεως δεν θα υπήρχαν αν ο κόσμος δεινοπαθούσε. Δεν μπορεί σε ένα λαό που δεινοπαθεί αυτός ο ίδιος λαός να λέει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Άμα ο κόσμος περνούσε χάλια θα ήταν δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Δεύτερον η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είχε δύο σημαντικούς δείκτες, ο ένας ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που ήταν 7,7%, πολύ μεγάλη σε σχέση με πέρυσι. Ξοδεύει εκείνος που δεν έχει ή ξοδεύει εκείνος που έχει; Άρα ας σταματήσουμε τη συνεχή μεμψιμοιρία».

Για τις φετινές γιορτές ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι:

«Φέτος θα είναι διαφορετικές από τις περσινές. Φέτος τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, δεν θα είναι με click away. Ο κόσμος με το υγειονομικό πάσο και τα μέτρα, δεν είμαστε ακόμα στην παλιά μας ζωή στο 100% αλλά έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εκεί, θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του, να κάνει τις γιορτές του, να δει τους συγγενείς του και όσοι περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο όλο αυτόν τον εφιάλτη θα τον αφήσουμε πίσω μας»

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Τουρισμός: Η Κρήτη προτίμησε την Αλεξανδρούπολη

editor

ΔΕΔΑ: Έναρξη υλοποίησης επενδύσεων 300 εκατ. ευρώ για επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

editor

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πόσο θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες

admin
08/12/2022 8:46