25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

«Πέταξε» η ανάπτυξη στο 13,4% το 3ο τρίμηνο

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Ισχυρή ανάπτυξη

Παρά τις εξελίξεις της πανδημίας με τις επιπλοκές που προκάλεσε μέσα στο 2021, η ελληνική οικονομία μετρά θετικές εξελίξεις προς το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3οτρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 13,7% σε σχέση με το 3οτρίμηνο 2020.

Δύναμη για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου αποτέλεσε ο τουρισμός, ο οποίος κινήθηκε σε σαφώς καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2020, εξαλείφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών και της ενεργειακής κρίσης.

Μεταβολές τριμήνου

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Μεταβολές ετήσιες

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει εισέλθει η οικονομία της Ελλάδας

Συνεδριάζει το Eurogroup

Σήμερα, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου το απόγευμα, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες και θα έχει ως πρώτο θέμα την έκθεση της 12ης αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία συνδέεται και με την έγκριση εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ουσιαστικά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που θα διαπιστώνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εγκρίνουν τη σχετική εισήγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της έκτης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s και SNP’s) που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η δόση είναι ύψους 767 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και τη συνέχιση της αναίρεσης ενός επιπλέον ποσού σε τόκους που θα πλήρωνε η χώρα για ένα δάνειο που είχε γίνει το 2012, για την επαναγορά χρέους.

Με την επιτυχημένη 12η αξιολόγηση, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα μέχρι και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που αναμένεται μέσα στο 2022.

Στην ίδια συνεδρίαση, θα συζητηθεί άλλη μια φορά το πλαίσιο διαλόγου για τον επαναπροσδιορισμό των δημοσιονομικών κανόνων, μετά τη λήξη της ισχύος της ρήτρας συνολικής διαφυγής του 2023, οπότε και θα επανέλθουν τα όρια και οι δημοσιονομικοί κανόνες, για όλα τα κράτη μέλη.

Η συζήτηση αναμένεται να μπει στα βασικά θέματα, δηλαδή την επανεξέταση των κριτηρίων για το έλλειμμα και κυρίως το χρέος μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου χρόνου.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέο σύστημα επιβολής κυρώσεων

Ισχυρή ανάκαμψη

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη της οικονομίας. Πιο συγκριμένα ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2021. Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το 1ο και το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%. Επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Είναι στο χέρι όλων μας, πολιτείας και κοινωνίας, να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς».

Άλμα για τα φορολογικά έσοδα

Στο Υπουργείο Οικονομικών αντικρύζουν με έκπληξη τα πρώιμα στοιχεία για τις εισπράξεις από φόρους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα κρατικά έσοδα από τρέχοντες φόρους υπερέβαιναν τον στόχο που είχε τεθεί για τον μήνα που πέρασε, κατά σχεδόν 450-500 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα τον Νοέμβριο από φόρους θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως διαφαίνεται υπέρβαση ύψους της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ.

Αν επαληθευθούν τα στοιχεία αυτά, θα σημαίνει ότι στα κρατικά ταμεία έμπαιναν κάθε μέρα 30 – 35 εκατ. ευρώ επιπλέον από τα αναμενόμενα. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση της κατανάλωσης τον Οκτώβριο, καθώς ο ΦΠΑ και άλλοι έμμεσοι φόροι αποδίδονται με έναν μήνα καθυστέρηση στο δημόσιο.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

ΥΠΑΑΤ: Από σήμερα έως τις 11 Μαΐου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Πράσινος Τρύγος»

editor

Η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας

editor

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Έως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

editor
25/04/2024 16:50