29 Ιανουαρίου, 2022
Κοινωνία Πολιτισμός

Σαμοθράκη – Ο καθεδρικός ναός των Θεών στη γη

Η Σαμοθράκη δεν είναι νησί. Είναι τα σωθικά της βροντής, ξαπλωμένα στη θάλασσα. Είναι το ξύπνημα του Διονύσου στο θρακικό πέλαγος. Είναι ο καθεδρικός ναός των Θεών, στη γη.

Λόγω της γενέτειρας μου Κομοτηνής, γνώρισα νωρίς τη Σαμοθράκη, την «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή. Σε όποια ηλικία, μ όποια ιδιότητα και να την επισκεφτεί κανείς, έχει να λάβει ανάλογες συγκινήσεις. Ως έφηβος αντάρτης κι ως φοιτητής που ψάχνει έρωτες. Ως τριαντάρης
πλέι μπόι κι ως σαραντάρης οικογενειάρχης. Και σαν αθλητής και σαν ασκητής. Και σαν πάρτι άνιμαλ και σαν μπον βιβέρ. Και κάθε φορά το νησί, εκεί αγέρωχο, προξενεί τα αντίστοιχα ρίγη και προσφέρει την ίδια ποιότητα συγκλονισμού.

Από το χιονισμένο Φεγγάρι (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το όρος Σάος) μέχρι τη θάλασσα που φτάνουν τα πλατανοδάση, η Σαμοθράκη περιλαμβάνει τα πάντα. Βάθρες απόκοσμες, απομονωμένες παραλίες, καταρράκτες που πέφτουν κατευθείαν στη θάλασσα και παράκτιες ή θαλασσινές σπηλιές, Γενουάτικα οχυρά (Πύργος των Γκατιλούζι), φαράγγια και το Ιερό των Μεγάλων Θεών, στο οποίο τελούνταν τα Καβείρια μυστήρια.

Η Παναγία Κρημνιώτισσα είναι ο πυλώνας της ψυχής σου.

Γαστριμαργικώς, κατσίκια και ψάρια, χοϊκά μαγειρεμένα, βγάζουν όλη τους την ένταση στο πιάτο. Ωστόσο, ακόμα θυμάμαι την καπνισμένη επίγευση απ’ την πατάτα, που τηγανίστηκε στην ξυλοφωτιά.

Λένε ότι στη Σαμοθράκη κάνανε τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Φίλιππος και η Ολυμπιάδα. Έτσι εξηγείται.

Related posts

Στις 10:00πμ ανοίγουν πλέον τα εμπορικά καταστήματα στην Αλεξανδρούπολη – Ποια εξαιρούνται

editor

Έρχονται 7 νέα προγράμματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του δήμου Αλεξανδρούπολης

editor

Κύκλωπας: Η οικογένεια από τον Έβρο που βγάζει το πιο πολυβραβευμένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα

editor