8 Δεκεμβρίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Σοκ: Μυστική στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας – Κατάρ

Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη των τουρκικών ΜΜΕ για τη διμερή αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το Κατάρ, η οποία περιλαμβάνει την παρουσία σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις μαχητικών αεροσκαφών του rafale και mirage και τη συμμετοχή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό της Τουρκίας.

Στον τουρκικό Τύπο αναφέρεται πως η συνεργασία αυτή είναι σημαντική, καθώς το Κατάρ διαθέτει τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale και Mirage 2000-5, τα οποία δεν έχει στο οπλοστάσιό της η τουρκική αεροπορία. Τα τούρκικα μέσα τονίζουν ότι με αυτή τη συνεργασία θα υπάρχει η δυνατότητα συνεκπαίδευσης για την αναχαίτιση των Mirage 2000-5 που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Ελλάδας.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, τους στρατηγούς Yaşar Güler και Ganim bin Şahin el Ganim, στις 2 Μαρτίου 2021, και στηρίζεται στη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες στις 23 Μαΐου 2007 για «Στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της Εκπαίδευσης, καθώς και της Τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας».

36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν μόνιμα στην Τουρκία όπως εγκρίθηκε από τη διεθνή συμφωνία που έγινε δεκτή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής.

Σε περίπτωση που η συμφωνία γίνει αποδεκτή στη Βουλή, αυτό το προσωπικό και τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να προετοιμαστούν για να συμμετέχουν σε πόλεμο που θα ξεσπάσει στα σύνορα της Τουρκίας.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ μπορούν να αναπτυχθούν στους χώρους που καθορίζονται από το Γενικό Επιτελείο. Επίσης τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ θα μπορούν να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο και τα τουρκικά αεροδρόμια θα ανοίξουν στα αεροπλάνα του Κατάρ.

Ξεχωριστός αριθμός πτήσης θα εκχωρηθεί σε αυτά τα αεροσκάφη και θα διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να ξεχωρίζουν από τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα υπόκεινται στην προέγκριση του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

Οι πτήσεις θα συντονίζονται από τον διοικητή της αεροπορικής βάσης προκειμένου αυτά τα αεροσκάφη και το στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ να μπορούν να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις για την προετοιμασία του πολέμου εντός των συνόρων της Τουρκίας.

Γραφείο εργασίας για την Τουρκία

Σύμφωνα με τον τούρκικο τύπο το Κατάρ θα πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα του στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η Τουρκία θα διαθέσει ένα γραφείο εργασίας για το στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ και θα μπορεί να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, επικίνδυνα εμπορεύματα, πυρομαχικά και το στρατιωτικό της προσωπικό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με αεροπλάνα του Κατάρ.

Εγκαταστάσεις όπως χώροι γραφείων εργασίας, υπόστεγα, χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, εγκαταστάσεις συντήρησης, εξοπλισμός, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό θα παρέχονται δωρεάν στο στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Τα μέλη της αντιπολίτευσης που ανήκουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής είπαν ότι τα όρια της συμφωνίας δεν είναι ξεκάθαρα.

Ο Utku Çakırözer του CHP, ο οποίος προειδοποίησε ότι για να ισχύσει μια διμερής συμφωνία μπορεί να απαιτείται ψήφισμα από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, είπε:

«Το πώς θα συμβάλει η τουρκική πολεμική αεροπορία στην εκπαίδευση των πιλότων του Κατάρ δεν είναι καλά κατανοητό. Το Κατάρ διαθέτει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Για τον λόγο αυτόν, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό για τι είδους εκπαίδευση θα πρόκειται. Όπως γνωρίζετε, το Κατάρ είναι μια χώρα που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή λόγω των πολιτικών που ακολουθεί.

Ο βουλευτής Utku Çakırözer

«Φυσικά, το γεγονός ότι οι σχέσεις μας είναι καλές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι για την Τουρκία. Η είσοδος 36 αεροσκαφών και 250 στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ίσως ένα θέμα που απαιτεί επίλυση με νομοθετική ρύθμιση. Θα πρέπει να το συζητήσουμε και νομικά, ίσως στη Βουλή, γιατί κατά κάποιο τρόπο θα έρθουν οι ένοπλες δυνάμεις μια ξένης χώρας στην πατρίδα μας».

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Δεν πέρασε καλά ο Μηταράκης στον Έβρο – Τον υποδέχτηκαν & τον ξεπροβόδισαν με γιουχαρίσματα (video)

editor

Αλλαγή τακτικής από Ακάρ: Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

editor

Αλεξανδρούπολη: Νέος ειδικός συνεργάτης για το δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη – Ποιος είναι

editor
08/12/2022 7:34