16 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Μια χώρα, μια οικονομία και ο άγνωστος «Όμικρον»

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

παγκόσμια οικονομία βάλλεται συνεχώς από το πληθωριστικό κύμα αλλά και από την πανδημία του κορωνοϊού. Μεγαλύτερη ανησυχία σε ειδικούς έχει προκαλέσει η παραλλαγή «Όμικρον» η οποία δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις της.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα του ιού, τα οποία ήταν «ισορροπημένα», ένα μεγάλο νέο κύμα θα μπορούσε τώρα να είναι ολέθριο. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας, διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η μεγέθυνση της οικονομίας θα φτάσει στην περιοχή του 7%.

Η πορεία της οικονομίας το 2021 φαίνεται αισιόδοξη γεγονός που προκύπτει και από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι σίγουρα πάνω από 6,1%, ενώ για το 2022 συμφωνεί στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5%.

Οι κίνδυνοι

Πανδημία

Οι νέες εξελίξεις της πανδημίας όπως η παραλλαγή «Όμικρον» στην Ελλάδα και τα πιθανά περιοριστικά μέτρα που αυτές θα επιφέρουν, θα επιβραδύνουν την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Περίπου το ήμισυ της προβλεπόμενης μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2022 οφείλεται στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9% σε σχέση με το 2021.

Τυχόν έξτρα περιοριστικά μέτρα θα θίξουν ευθέως την ιδιωτική κατανάλωση. Η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπεται να στηριχτεί εν μέρει στην θετική μεταβολή των αμοιβών της μισθωτής εργασίας (3,0%) η οποία θα προέλθει κυρίως από την αύξηση του συνολικού όγκου της μισθωτής απασχόλησης και δευτερευόντως από την αύξηση της μέσης κατά κεφαλής αμοιβής της μισθωτής εργασίας.

Βάσει των παραπάνω, η ενδεχόμενη επιβράδυνση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης λόγω περιοριστικών μέτρων θα έχει αρνητικές συνέπειες στον όγκο της απασχόλησης δημιουργώντας ένα αρνητικό καθοδικό σπιράλ με αποτέλεσμα τον περιορισμό της μεγέθυνσης του ΑΕΠ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η κρίσιμη παραδοχή του Υπουργείου Οικονομικών είναι πως το σύνολο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μετατραπεί αυτομάτως σε επενδυτική δαπάνη. Ο σημαντικός ρόλος των δημόσιων επενδύσεων (περίπου 60% του συνόλου) μειώνει τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με το ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων, ωστόσο, είναι καίριας σημασίας η διασφάλιση ότι τα κανάλια διοχέτευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ιδιωτική οικονομία θα λειτουργήσουν ομαλά και γρήγορα.

Συνεπώς η ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία της οικονομίας το 2022.

Μετάλλαξη Δέλτα: Έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της Ελλάδος

Πληθωρισμός

Η παράταση των πιέσεων στις τιμές ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν μεταβολές στη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις μακροοικονομικές εξελίξεις το 2022. Επί του παρόντος οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη θεωρούνται από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μάλλον πρόσκαιρο φαινόμενο.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν στο άμεσο μέλλον στο βαθμό που θα υπάρξει αποσυμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα (αποφυγή bottlenecks) και οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν ή έστω θα σταθεροποιηθούν. Συνεπώς επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα περιορισμού της νομισματικής επέκτασης.

Παρόλα αυτά, δεν λείπουν οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περιορισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, το θετικό σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2022 θα δοκιμαστεί.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Θ. Σκυλακάκης: Με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων η επιδότηση του κόστους αγοράς

editor

99.200€ θα δοθούν σε μελέτες για την ασφάλεια του λιμένα Αλεξανδρούπολης & του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης

editor

Οι πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, έως τις 15 Απριλίου

editor
16/06/2024 17:28