25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Ποιες είναι οι προβλέψεις για το πληθωριστικό φινάλε του 2021

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά

Μπορεί οι αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα να μην επηρεάζουν ακόμη τα δημόσια οικονομικά αλλά επηρεάζουν το επόμενο διάστημα, το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η Eurostat ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για το Νοέμβριο , εκτιμώντας ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, του ευρωπαϊκού δείκτη για τον πληθωρισμό, που ισχύει για όλη την ΕΕ, η Ελλάδα θα φτάσει στο 4,3% τον Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης υπολείπεται σε σχέση με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ο πρώτος έχει μικρότερη στάθμιση στα καύσιμα και τα εποχικά είδη. Εκεί που συγκλίνουν και οι δύο δείκτες, είναι ότι οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται μήνα με τον μήνα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, η Ελλάδα είναι την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στο πληθωρισμό από τον Οκτώβριο μετά την Ολλανδία.

Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 1,5% στο 4,3% τον Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο, ενώ στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 1,9%, στο 5,6% τον Νοέμβριο από 3,7% τον Οκτώβριο. Περνώντας στο εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, η επιταχυνόμενη άνοδος έχει αρχίσει να καταγράφεται από το Σεπτέμβριο όταν ο δείκτης ήταν στο 1,9% στον Οκτώβριο όταν ο δείκτης σκαρφάλωσε στο 3,4%.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου που αναμένεται να δημοσιευτούν στις 10 Δεκεμβρίου θα καταγράφουν άλλο ένα άλμα με πληθωρισμό που θα ξεπερνά το 4,5%. Οι πρώτες εκτιμήσεις από το ΥΠΟΙΚ για τον Δεκέμβριο με το δεδομένο ότι η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά μιλούν για πληθωρισμό πάνω από 5% , τον τελευταίο μήνα του 2021.

Η διάρκεια των ανατιμήσεων

Το οικονομικό επιτελείο  παρακολουθεί το ύψος των αυξήσεων άλλα και την προσδοκώμενη διάρκεια των ανατιμήσεων, πριν οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν σταθερά. Σε ό,τι αφορά στο ύψος των ανατιμήσεων, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από την ΔΕΘ, ένα πακέτο μέτρων για την ανάσχεση των ανατιμήσεων το οποίο μετά από αρκετές αναθεωρήσεις, υπολογίζεται πλέον λίγο πάνω από τα 1,1 δισ. ευρώ.

Για τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων έχει ανακοινωθεί ήδη επιδότηση 620 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί ένα μέρος από τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης που θα καλύψει φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά έχει διπλασιαστεί από τα 84 εκατ. ευρώ τον χειμώνα 2019 -2020 στα 168 εκατ. ευρώ για τον φετινό χειμώνα 2021 -2022.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ένα επιπλέον πακέτο 338,5 εκατ. ευρώ, για χαμηλοσυνταξιούχους, αναπήρους και υγειονομικούς. Αν ο μισός μισθός που δίνεται στους υγειονομικούς είναι μια μικρή ανταμοιβή για τον πόλεμο τη πρώτης γραμμής με τον κορωνοϊό για τους υπολοίπους τα 250 ευρώ που δίνονται στους υπόλοιπους, κατευθύνονται στην απώλεια μέρους τους εισοδήματος από την ακρίβεια.

Μετάλλαξη Δέλτα: Έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της Ελλάδος

Πράσινο φως από την ΕΚΤ

Το οικονομικό επιτελείο υιοθετεί την θέση ότι οι ανατιμήσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν ή τουλάχιστον να σταθεροποιούνται μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. Αυτή  είναι και η θέση της ΕΚΤ για το θέμα. Σύντομα όμως η θέση της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ θα επανεξεταστεί.

Το συνέδριο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα:

  1. Αν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα τερματιστεί όπως έχει προγραμματιστεί τον Μάρτιο ποιο θα είναι το διάδοχο καθεστώς και πώς θα συμμετέχει σε αυτό η Ελλάδα.
  2. Αν θα μείνει στην θέσης της ότι οι ανατιμήσεις είναι πρόσκαιρες και θα υποχωρήσουν ή θα έχουν μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Γενναία και ρεαλιστική η τρίτη, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού

editor

Αλεξανδρούπολη: Στο ΕΣΠΑ το νέο σύστημα φυσικού αερίου προϋπολογισμού 363,7 εκατ. ευρώ

editor

Στην 36η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia συμμετέχουν Δήμος Αλεξανδρούπολης και Περιφέρεια ΑΜ-Θ

editor
25/04/2024 20:43