Οι φοιτητές Ιατρικής του ΔΠΘ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, θα βρίσκονται στο Πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας (Ακαδημίας) την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, ώρες 17:00 – 20:30, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης σχετικά με τον HIV και το AIDS, και τη σημασία της πρόληψης, διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια και προφυλακτικά.
Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS
Ο HIV – Ιός της Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου HIV εμφανίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του συνδρόμου επίκτητης ανοσοανεπάρκειας – AIDS. Στις μέρες μας, η επιστημονική γνώση για τον HIV και το AIDS έχει αναπτυχθεί πολύ. Η λοίμωξη από τον ιό, η οποία στο παρελθόν φάνταζε τρομακτική και οδηγούσε στον θάνατο, έχει μετατραπεί πια σε μία χρόνια νόσο, εφόσον γίνεται συστηματική λήψη αντιρετροϊκής αγωγής. Και έχει αλλάξει χάρη στην επιστημονική πρόοδο, τις μεθόδους προφύλαξης και την ανάπτυξη σύγχρονων θεραπειών.
Ο ιός του HIV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, ενώ είναι δεδομένο ότι δεν μεταδίδεται μέσω της κοινωνικής επαφής, με πράξεις όπως η αγκαλιά, το φιλί ή η χρήση κοινών αντικειμένων. Σίγουρα, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στη συναναστροφή με τα άτομα που ζουν με HIV. Το εμβόλιο για την HIV λοίμωξη δεν έχει βρεθεί, επομένως, οφείλει κανείς να υιοθετεί ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά, με ορθή χρήση προφυλακτικού, στα πλαίσια της πρόληψης της μετάδοσης του HIV. Παράλληλα, είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να γνωρίζει το HIV status του, να εξετάζεται δηλαδή για τον ιό HIV, με σκοπό να προφυλάσσει τον εαυτό του αλλά και τους συντρόφους του.
Πλέον, λόγω της ανάπτυξης θεραπειών, τα άτομα με HIV, δεν πεθαίνουν από αυτό. Η HIV λοίμωξη είναι μια χρόνια λοίμωξη και το άτομο που ζει με τον HIV θα πρέπει να ακολουθεί συστηματική χρήση θεραπευτικής αγωγής. Ένα άτομο με HIV λοίμωξη το οποίο λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του δεν θα αναπτύξει ποτέ το τελικό στάδιο του AIDS και θα έχει το ίδιο προσδόκιμο ζωής με ένα υγιές άτομο. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι ένα άτομο που ζει με τον HIV και λαμβάνει συστηματικά την αγωγή του, δεν μεταδίδει τον ιό, ακόμα και με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Πρόκειται για μια γνώση – σταθμό στην ιστορία του HIV, η οποία έχει αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με HIV.
Δυστυχώς, παρά τις γνώσεις που έχουμε αναπτύξει για την HIV λοίμωξη, οι οποίες απομυθοποιούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για αυτήν, το στίγμα απέναντι στα άτομα που ζουν με HIV είναι ακόμα μια πραγματικότητα. Παρόλο που τα άτομα που ζουν με HIV έχουν κερδίσει μια φυσιολογική και υγιή ζωή, υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμό στην κοινωνική ζωή τους. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι το στίγμα αυτό είναι αβάσιμο, ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς ένα άτομο που ζει με τον HIV, ούτε να το περιθωριοποιεί. Αξιοποιώντας την ενημέρωση που λαμβάνουμε και τις νέες γνώσεις που μας παρέχονται από την επιστημονική κοινότητα είναι καιρός να μη φοβόμαστε το διαφορετικό, να σκεφτόμαστε χωρίς διακρίσεις για τους συνανθρώπους μας, να υποστηρίζουμε την ισότητα και να προχωρήσουμε μπροστά!
Η δράση δρόμου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “World AIDS Day”. Κατά τη διάρκεια αυτής θα πραγματοποιείται ενημέρωση του κοινού από φοιτητές Ιατρικής σχετικά με τον HIV και το AIDS και θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια, προφυλακτικά για την προώθηση της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς και red ribbons ως σύμβολο ευαισθητοποίησης για τον HIV και το AIDS. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για 12η συνεχή χρονιά και περιλαμβάνει την πραγματοποιήση ανοιχτού Webinar στους φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτικής, οδοντιατρικής και φαρμακευτικής, σεμινάριο ομοταγούς εκπαίδευσης και δράση δρόμου από φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτικής και οδοντιατρικής.
Πληροφορίες για τη HelMSIC
H HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής) αποτελεί μία ανεξάρτητη εθελοντική οργάνωση φοιτητών ιατρικής μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού χαρακτήρα που οραματίζεται μία κοινωνία φοιτητών ιατρικής και μελλοντικών ιατρών εφοδιασμένων με αξίες και κοινωνική σκέψη για την προαγωγή του ανθρωπισμού και την ολιστική προσέγγιση της ιατρικής. Ιδρύθηκε το 1958 και αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει η Ιατρική Σχολή.