19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Στυλιανός ο προστάτης των παιδιών

Σήμερα 26 Νοεμβρίου γιορτάζει ο Άγιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας, ο προστάτης των παιδιών και ο προστάτης που χαρίζει παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια.

Ο Άγιος Στυλιανός είναι Μικρασιάτης άγιος που έζησε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη Παφλαγονίας της Μικράς Ασίας. Ο Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων και διδάχτηκε νωρίς απ’ αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.

Όταν οι γονείς του πέθαναν, μοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε ως ασκητής στην έρημο. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ’ αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.

Ο όσιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά. «Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ’ ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων». Πολλές φορές οι γονείς έφεραν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του οσίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το Ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον όσιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθίστα εύτεκνους άτεκνες γυναίκες.

Από παρετυμολογία του ονόματός του πιστεύεται ότι αυτός στυλώνει, δηλαδή ενισχύει την υγεία των παιδιών. Γι’ αυτό κατά την εορτή του οι μητέρες των βρεφών και των άλλων παιδιών απέχουν από κάθε δραστηριότητα.

Έτσι στην Ικαρία τα σπίτια έχουν την εικόνα του αγίου και όταν αρρώσταινε κάποιο παιδί λειτουργούσαν την εικόνα και σταύρωναν με αυτήν το παιδί. Στην Κρήτη οι γονείς των παιδιών τα οποία πεθαίνουν, ονομάζουν το νεογέννητο μετά το θάνατο του παιδιού, Στυλιανό ή Στυλιανή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου.

Related posts

Αλεξανδρούπολη: Εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στο νεοκλασικό κτίριο του ΔΠΘ

editor

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ ΔΩΡΑΣ ΖΕΜΠΕΡΗ! ΑΘΩΟΣ Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ; «ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ»

admin

Συνελήφθη 57χρονος για κλοπή

admin
19/04/2024 7:31