4 Ιουνίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Kοινωνικό μέρισμα: Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Τι είναι το κοινωνικό μέρισμα;

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός, από τη μία να επιβραβεύσει τους υγειονομικούς για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από την άλλη να στηρίξει χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της καθημερινότητας, εξαιτίας των υψηλών τιμών σε ενέργεια και βασικά είδη.

Οι παροχές που εξήγγειλε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βοήθημα ύψους 250 ευρώ σε συνταξιούχους κάτω των 600 ευρώ και ΑμΕΑ δικαιούχους ΟΠΕΚΑ, καθώς και ο έξτρα κατά το ήμισυ μισθός σε 100.000 υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους 338,5 εκατ. ευρώ.

Αισιοδοξεί το Υπουργείο Οικονομικών

Ακόμα παραμένει ανοιχτό το παράθυρο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος την περίοδο των Χριστουγέννων από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη που καταγράφεται τη φετινή χρονιά, παρότι τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν εξαιτίας των πόρων που κατευθύνονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί, προσδοκώντας μάλιστα και σε υπέρβαση στόχου στο τέλος της χρονιάς. Καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει η πορεία των φορολογικών εσόδων τον Νοέμβριο και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο, παρότι επιμένουν πως οι ταμειακές αντοχές έχουν εξαντληθεί μετά τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας περιορισμένης κλίμακας παρέμβαση.

Δημοσιονομικά περιθώρια

«Περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν κάποια μικρά δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να βοηθήσουμε, ανάλογα με την κατάσταση που θα υπάρχει στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα ή ομάδες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια στιγμή πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζουν πως η απόφαση για τη διανομή ενός «μερίσματος ανάπτυξης» τα Χριστούγεννα θα έχει πολιτική χροιά και δεν θα βασιστεί σε αμιγώς οικονομικά κριτήρια.

Συνταξιούχοι και υγειονομικοί

Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο για την καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος σε περίπου 1,3 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός δώρου Χριστουγέννων στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Το κόστος θα επιβαρύνει μόνο τον φετινό προϋπολογισμό και εάν τελικά «ξεκλειδώσει» αναμένεται να είναι περιορισμένο, ώστε να μη φουσκώσει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα.

Πως θα επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής

Τον επόμενο μήνα οι τελικές αποφάσεις

  • Τον επόμενο μήνα θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη δυναμική της ανάκαμψης το τρέχον έτος, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
  • Θα μπορεί με ακρίβεια να εκτιμηθεί το τελικό αποτέλεσμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Τα περιθώρια για λήψη μέτρων με κόστος στα κρατικά ταμεία καθορίζονται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελλείμματος και του χρέους, τα οποία κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και πρέπει πάση θυσία να αποκλιμακωθούν, επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη. 

Καθοριστικός παράγοντας η ένταση των ανατιμήσεων

Ένας ακόμα παράγοντας που θα κρίνει τη διανομή ή μη του κοινωνικού μερίσματος είναι η έκταση και η ένταση των ανατιμήσεων. Το ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό και ανέβασε ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό για το Δημόσιο.

Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή τροχιά των τιμών, καθώς και το αν και πότε θα χρειαστεί νέα κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση πρόσθετων απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Πηγές αναφέρουν πως είναι σε εξέλιξη ασκήσεις για τη διαμόρφωση υψηλότερης επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου. Οι ανατιμήσεις είναι οξύτερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και αρμόδιοι παράγοντες προειδοποιούν πως τα χειρότερα έπονται.

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, «χριστουγεννιάτικο μποναμά» θα λάβουν φέτος πάνω από 270.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλό εισόδημα τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα. Όσοι θα λάβουν την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα, καθώς θα δουν «αυτόματα» στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα δουν διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.

Οι δικαιούχοι της νέας έκτακτης παροχής:

  1. Υγειονομικοί: Επίδομα ίσο με το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού θα καταβληθεί μαζί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται να το λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.
  2. Χαμηλοσυνταξιούχοι: Συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, καθώς και με συνολική φορολογική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού τους έως 200.000 ευρώ θα πάρουν ενίσχυση στα τέλη Δεκεμβρίου ύψους 250 ευρώ, συν 50 ευρώ για εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους και το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 205 εκατ. ευρώ.
  3. ΑμΕΑ: Οι δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν ενίσχυση επίσης 250 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 173.000 και το κόστος του μέτρου είναι 43,5 εκατ.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Η ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ λανσάρει και τηλεοπτικά στην Αυστρία το πολυβραβευμένο ελαιόλαδο ILIADA!!

editor

Αλεξανδρούπολη: Εγκαίνια Συνεργατικού Χώρου Light Hub

editor

Κ. Σκρέκας: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια για τον Μάρτιο

editor
04/06/2023 13:50