Εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας για την ανάπτυξη της Θράκης που είχε κάνει ο βουλευτής Έβρου, κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Μέσω της νέας πατφόρμας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις προτάσεις τους.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος με προσωπική του ανάρτητη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
“Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με την υπερψήφιση του πορίσματος της πλειοψηφίας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία της σύστασης της επιτροπής. Όπως φυσικά και την Πρόεδρο της επιτροπής, την κα Ντόρα Μπακογιάννη, που ένα διαχρονικό ενδιαφέρον της για την Θράκη εκφράστηκε και μέσα από αυτήν την επιτροπή.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς από την πρώτη στιγμή η πρόταση μου για τη ψηφιακή πλατφόρμα κατάθεσης προτάσεων είχε γίνει δεκτή με αποτέλεσμα ο κάθε πολίτης, ο κάθε φορέας να καταθέσει τις προτάσεις του.
Μεταξύ πολλών άλλων το πόρισμα προβλέπει:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
- Σχέδιο προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αρδευτικά έργα.
- Προτάσεις για τη βαμβακοπαραγωγή, για τα σιτηρά, την κτηνοτροφία και την αλιεία.
- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
- Την ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική Εγνατία όπως και έργα υποδομών στη Σαμοθράκη αλλά και τη θαλάσσια διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά του ανατολικού, κεντρικού και νότιου Αιγαίου, και με τον Πειραιά.
- Την αναβάθμιση των συνοριακών και τελωνειακών σταθμών, μεταξύ άλλων Ορμενίου, Κυπρίνου, Καστανεών, Κήπων.
- Την προώθηση έργων άμεσης κατασκευής κάθετων οδικών αξόνων.
- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ
- Αναπτυξιακό Νόμο για τη χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις που θα έχει τα υψηλότερα επιτρεπτά κίνητρα για την περιοχή ή την εξέταση καθιέρωσης της επιδότησης μεταφορικού, ενεργειακού ή/και μισθοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων.
- Προτάσεις μέτρων για τον Βόρειο Έβρο, ενίσχυσης κατοίκων για απόκτηση νέα κατοικίας ή αποκατάσταση υπάρχουσας με προγράμματα επιδοτήσεως κατοικίας αλλά και την ενθάρρυνση χαμηλότοκων δανείων.
- Προτάσεις που αφορούν τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την ενίσχυση του ΔΠΘ, τη Διαπεριφερειακή και Διασυνοριακή συνεργασία.
Το σημαντικότερο μαζί με όλα αυτά είναι η δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου της υλοποίησης του πορίσματος ο οποίος θα καταθέτει, ανά 2ετία, έκθεση εφαρμογής και προόδου προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και την Ολομέλεια της Βουλής.
Είμαι σίγουρος ότι το έργο της επιτροπής θα αποδειχθεί ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της περιοχής μας με ρεαλιστικές προτάσεις και εφαρμόσιμες πολιτικές για κυβερνητική δράση, σε μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.”