5 Ιουλίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

«Ιερή κυβίστηση» πριν τα Χριστούγεννα για τους ελέγχους στις εκκλησίες

του Δημήτρη Φρέσκου

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος νίπτει τας χείρας της, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, για τα rapid test στις εκκλησίες με κίνδυνο να τινάξει στον αέρα το στοίχημα για ήρεμες γιορτές που έχει θέσει η κυβέρνηση προκειμένου, να μην βρεθούμε μπροστά σε μια νέα ραγδαία αύξηση κρουσμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

Η  “προτροπή” είναι απάντηση στην “υποχρεωτικότητα” του ελέγχου των τεστ, λέει τώρα η Εκκλησία. «Tο μόνο που μπορεί να κάνει η Εκκλησία είναι να προτρέψει και όχι να υποχρεώσει τον λαό της για την τήρηση των μέτρων που επέβαλλε η πολιτεία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, αλλά και τους εμβολιασμούς», αποφάσισε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της η Σύνοδος των ιεραρχών.

Αν και σε καμία περίπτωση η θέση αυτή δεν σημαίνει αποδοκιμασία των μέτρων καθώς όπως φρόντισε να τονίσει η ΔΙΣ σέβεται και συμφωνεί με τα μέτρα, σίγουρα δεν είναι αυτό που περίμενε η κυβέρνηση.
Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση των μέτρων την περασμένη Πέμπτη είχαν επικαλεστεί την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου αναφέροντας ότι προβλέπει τη διενέργεια ελέγχων κατά την είσοδο στους ναούς και της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για τους ανεμβολίαστους…

Η εκκλησία ωστόσο έσπευσε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως πέρα της προτροπής και της σύστασης ουδέποτε αναφερόταν κάτι τέτοιο σε εγκύκλιό της.

Ψάχνοντας άλλοθι για τις… αντιδράσεις στο ποίμνιο

Το πρακτικό μέρος εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για να εισέρχονται οι πιστοί στους ναούς ήταν το άλλοθι της απόφασης. Η Εκκλησία θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.

Στην πραγματικότητα ωστόσο η νέα απόφαση των ιεραρχών, βλέποντας πως χάνουν μέρος του ποιμνίου τους από τους ναούς, ήταν περισσότερο μια προσπάθεια εξευμενισμού όσων διαμαρτύρονται με την ως τώρα στάση τους.

Πώς να υποβάλεις σε έλεγχο τους… αρνητές

Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως μερικοί από τους πιο σκληρούς πυρήνες «αρνητών» βρίσκονται στους κόλπους της ορθόδοξης εκκλησίας.

Η Εκκλησία παλεύει εδώ και μήνες, χωρίς να έχει καταφέρει, να ελέγξει όσους αντιστέκονται λυσσαλέα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που παραθέτουν κείμενα της αποκάλυψης, περί αντίχριστου και διαβολικού σφραγίσματος της ανθρωπότητας. Δεν έχει βάλει φρένο ακόμη, σε ιερείς που διατυπώνουν ακόμη και ακραίες θέσεις περί καταδίκης «εις το πυρ το εξώτερον» για όσους «λάβουν το τσιπ του διαβόλου» με το εμβόλιο.

Πώς να έρθει τώρα να βάλει «πόρτα» στους Ιερούς Ναούς;

Ιερά Σύνοδος: Δεν έχουμε αρμοδιότητες φύλαξης

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, δήλωσε ότι «η Εκκλησία δεν διαθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προτρέψει τόσο για την τήρηση των μέτρων όσο και το να σπεύσουν οι πιστοί να εμβολιαστούν.»

Της απόφασης της ΔΙΣ προηγήθηκαν δηλώσεις επί δηλώσεων ιεραρχών είτε από άμβωνος είτε από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις τους, που υπονόμευαν το μέτρο της υποχρεωτικότητας.
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμος  τόνισε: «δεν είναι δυνατόν να υποβάλλεται κάποιος σε τεστ για να προσκυνήσει τον Χριστό.»
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ανέφερε πως «οι κληρικοί δεν είναι ούτε αστυφύλακες, ούτε επιθεωρητές για να ελέγχουν τους πιστούς.»

ΔΙΣ: Ενότητα, υπακοή και τήρηση των μέτρων

Επισήμως για την εφαρμογής της ΚΥΑ η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ΔΙΣ τονίζει ότι “παραμένει σταθερή στο υπ’ αριθμ. 4766/2205/4.11.2021 Εγκύκλιο Σημείωμά της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί”.

Θεμιστοκλέους: Θα βρεθεί λύση

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι λύση θα βρεθεί: «Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με την Εκκλησία και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό το ζήτημα».

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Τα δρομολόγια των κινητών αστυνομικών μονάδων

admin

Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Στην ανακρίτρια σήμερα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων

editor

Κατάθεση στεφάνων στο Ιερό του Φυλακίου & συμβολική συγκέντρωση έξω από το ΚΥΤ αποφάσισαν οι πρόεδροι κοινοτήτων

editor
05/07/2022 9:33