25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Τουρισμός: Παρά τη πανδημία στην Ελλάδα οι χειμερινές κρατήσεις αυξάνονται

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Τα νέα από το μέτωπο του Τουρισμού φέρνουν αισιοδοξία

Το 2021 είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό συγκριτικά με το 2020 που ήταν η πρώτη χρονιά που η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού. Η τουρισμός που κάνει το μεγάλο μπαμ το καλοκαίρι στη χώρα μας, φέτος την τουριστική περίοδο αιχμής (Ιούλιο-Αύγουστο), κατέγραψε τουριστική κίνηση παρόμοια ή και ενισχυμένη σε σχέση με το 2019 ένα έτος πριν έρθουμε αντιμέτωποι με τον επιθετικό ιό.

Ωστόσο η τουριστική κίνηση δεν περιορίστηκε μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες. Επεκτάθηκε στους φθινοπωρινούς και αναμένεται να συνεχίσει και τους χειμερινούς μήνες. Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Τον Οκτώβρη οι κρατήσεις και οι αυξήσεις πήραν φωτιά. Συγκρίνοντας τα αεροπορικά δεδομένα με τα στατιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου 2019, που δεν υπήρχε η πανδημία και οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού φέτος σημείωσαν μείωση μόλις 10,1% ενώ η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια κατέγραψε πτώση μόλις 11,6%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι φτάσαμε στο 90% του 2019.

Τουριστικά έσοδα των 10 διs. ευρώ

Με τα έως τώρα στοιχεία, ως το τέλος του έτους θα έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 10 δισ ευρώ, δηλαδή το 55% των εισπράξεων του 2019, κάτι που μέχρι τον Ιούνιο φάνταζε ανηφορική ανάβαση σε βουνό. Αν και η έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες αγορές του εξωτερικού, αποδυναμώνουν τη δυναμική του χειμερινού Τουρισμού, οι προκρατήσεις και πολύ περισσότερο το έντονο ενδιαφέρον για τους μήνες χειμερινούς μήνες και τους μήνες της επόμενης σεζόν, ενισχύουν την αίσθηση ότι η τουριστική περίοδος του 2022 θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από φέτος κι ότι μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των απωλειών της πανδημίας.

Για το 2022, η εκτίμηση από το Υπουργείο Οικονομικών, ανεβάζει τα έσοδα στο 80% έως 85% αυτών του 2019, κάτι που αντιστοιχεί σε απόλυτους αριθμούς κοντά στα 15 δισ. ευρώ.

Πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες στο Αιγαίο

Ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη οι επιδόσεις του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο. Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες κατάφεραν κατά πολύ να υπερβούν στο στόχο του 50%, σε σχέση με τη σεζόν του 2019.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία απευθείας διεθνής πτήση με προορισμό το Νότιο Αιγαίο, και συγκεκριμένα τη Ρόδο.

Από τις 13 Μαΐου, όταν τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου άνοιξαν τις πύλες τους και υποδέχθηκαν τους πρώτους ταξιδιώτες στη χώρα από το εξωτερικό, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα καλωσόρισαν περίπου 3εκ. τουρίστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφίξεις μέσα στο Νοέμβριο, παρατείνοντας για 15 ημέρες ακόμα και την τουριστική περίοδο του 2019, είχαν όλα τα παραπάνω αεροδρόμια.

Bασίλης Κικίλιας: «Τα αποτελέσματα μάς δικαιώνουν»

Στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου επενδύει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι:

«Τα αποτελέσματα μάς δικαιώνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 151% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ η  εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ήταν αυξημένη κατά 124,4%. Αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα για τον τουριστικό κλάδο, το εμπόριο, τους επαγγελματίες της αγοράς».

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Πότε ξεκινούν οι πληρωμές σε συντάξεις και επιδόματα

admin

ΥΠΑΑΤ: Πίστωση 26,2 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της Ε.Ε. σε 20.346 παραγωγούς

editor

Επένδυση 280 εκατ. ευρώ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς – πάνω από 2000 επιπλέον θέσεις εργασίας

editor
25/04/2024 0:09