23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Πως, πότε και γιατί αποφασίστηκαν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης κατά της ακρίβειας

του Σπύρου Μουρελάτου

Η συνεχής αναθεώρηση προς τα πάνω σε ό,τι αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, αλλά και η έως τώρα καλύτερη του αναμενομένου απόδοση των εσόδων για το τρέχον έτος ενεργοποίησαν κατά πληροφορίες του Afteroffice.gr ένα πρόσθετο, αλλά και στοχευμένο πακέτο ενίσχυσης, συγκεκριμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, ελέω του σφοδρού κύματος ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, αλλά και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Ο κύβος ερρίφθη σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος, όταν και κατέστη σαφές πως δημιουργήθηκαν τα περιθώρια, χωρίς να τίθεται εν κινδύνω η διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας, κάτι, που υπογράμμισε, εξάλλου και προ ολίγου στην τοποθέτηση του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «δεν βάζουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας ισορροπία, η χώρα πλήρωσε ακριβά σε προηγούμενες περιόδους τις ανεξέλεγκτες παροχές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε έξτρα οικονομικό βοήθημα για υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία, δύο κοινωνικές ομάδες, που αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτες στο εν εξελίξει, σφοδρό κύμα ακρίβειας, αλλά και στους «ήρωες» της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κατ ουσίαν επρόκειτο για παρεμβάσεις, που επί της αρχής είχαν «κλειδώσει» εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, ήταν σαφές, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, πως θα υλοποιούνταν μόνον εφ όσον προέκυπταν τα αντίστοιχα δημοσιονομικά περιθώρια.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πλήρως την δυσχερή θέση μεγάλου τμήματος χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, και της μεσαίας τάξης, ελέω των ανατιμήσεων.

Επιπλέον, δεν υποτιμούν ούτε την προοπτική υποδαύλισης της λαϊκής δυσαρέσκειας και από την άκρως δημαγωγική, ανεδαφική και εν τέλει επιζήμια για την από εδώ και πέρα πορεία της χώρας, όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ρητορικής ανεξέλεγκτης παροχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η κυβερνητική πρωτοβουλία εμπεριέχει πέραν της αυταπόδεικτης οικονομικής λογικής και σαφείς πολιτικές στοχεύσεις, καθώς πρόκειται για κοινωνικά στρώματα, στα οποία ακόμα ο λόγος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει μετρήσιμη διείσδυση.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε κατά την πρωτολογία του στο πλαίσιο της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή να ακυρώσει εκ των προτέρων την επιχειρηματολογία ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζοντας την με το περιβόητο πλέον Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το 2102, επιτομή, όπως παρατηρούν στην κυβέρνηση, της λαϊκίστικης και ανέφικτης παροχολογίας με οδυνηρές όμως συνέπειες για εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Το μοτίβο δεν πρόκειται να αλλάξει. Ευρισκόμενη στο δεύτερο μισό της θητείας της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιχειρεί εφ εξής να ισορροπήσει ανάμεσα στη σιωπηρή, πλην όμως ισχυρή επιταγή, να μην ξαναβιώσει η χώρα τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την ανάγκη να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο υποσύνολα της κοινωνίας, που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Όμως, οι (εκλογικές και όχι μόνον) καμπάνες δεν ηχούν μόνο για την κυβέρνηση. Ηχούν και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπ αυτό το πρίσμα, εξηγείται η με μισή καρδιά απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσει τις νέες παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης, αφού πρώτα τις αποδόμησε κατά την δική του πρωτολογία στη Βουλή.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Συνάντηση Σταύρου Κελέτση με τον Κυρ. Μητσοτάκη για το Λιμάνι και θέματα του Βορείου Έβρου

editor

Μενέντεζ για Ερντογάν: Βάναυσος δικτάτορας – Όσο είμαι στη Γερουσία, δεν θα πάρει F-16

editor

Ακάρ: Λανθασμένοι οι υπολογισμοί της Ελλάδας για το Καστελλόριζο – Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα

editor
23/04/2024 14:43