16 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Προϋπολογισμός 2022: Ανάπτυξη των εσόδων και μείωση δαπανών

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Νέος προϋπολογισμός

Σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2022. Ο νέος προϋπολογισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα για να περάσει η οικονομία από την ανάκαμψη μετά την ύφεση του 9% το 2020, στην ανάπτυξη. Για το 2021, μετά από τρεις αναθεωρήσεις πλέον το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ανάπτυξη για φέτος κοντά στο 7% και δεν είναι βέβαιο ότι οι αναθεωρήσεις θα σταματήσουν εδώ.

Η αύξηση του ΑΕΠ θα καλύψει την ύφεση του 2020 στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, ενώ για το σύνολο του επόμενου χρόνου, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό λίγο πάνω από το 4,5%. Τότε το ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν στο τέλος του 2019.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να αυξήσει από χρόνο σε χρόνο τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά περίπου 4 δισ. ευρώ και να μειώσει τις δαπάνες κατά 11,2 δισ. ευρώ χωρίς περικοπές, αλλά μόνο με την απόσυρση των μέτρων στήριξης τα οποία αναμένεται για φέτος να ξεπεράσουν τα 17 δισ. ευρώ.

Αυτές οι αλλαγές, θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 9,9% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει φέτος, στο 3,7% του ΑΕΠ το 2022. Το πρωτογενές έλλειμμα, αναμένεται να μειωθεί από το 7,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 1,1% του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου χρόνου. Το χρέος, θα αποκλιμακωθεί από το 205,6% του ΑΕΠ, όπου κορυφώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας, κάτω από το 200% φέτος και στο 190% του ΑΕΠ το 2022.

Χωρίς νέους φόρους ο προϋπολογισμός 2022

Ο νέος προϋπολογισμός όχι μόνο δεν θα περιέχει νέους φόρους, αλλά θα επαναλαμβάνει, έστω και με τη μορφή έκτακτων μέτρων, ελαφρύνσεις οι οποίες ισχύουν και φέτος, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν θα λείπουν όμως και μόνιμα μέτρα, όπως ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής του 22% για τις επιχειρήσεις, αλλά και οι μειωμένες προκαταβολές φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ο μειωμένος ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και οι υπόλοιπες εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Το μόνο που θα λείπει, θα είναι η μείωση στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2022 αφού αποφασίστηκε οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν στις αρχές του επόμενου χρόνου. Επίσης, θα περιλαμβάνεται και το πλέγμα ανάσχεσης των ανατιμήσεων με το διπλάσιο για φέτος επίδομα θέρμανσης που θα φτάσει τα 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ τον περασμένο χειμώνα, αλλά και τα μέτρα ύψους 630 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου.

Εισφορά Αλληλεγγύης

Ταμείο Ανάκαμψης

Στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού, θα περιλαμβάνεται και η επίσημη εκκίνηση της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα αναμένεται απορρόφηση 3,2 δισ. ευρώ από τις συνολικές επιδοτήσεις ύψους 17,8 δισ. αλλά και τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Μετά από την προχρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης φέτος, από το 2022 η Ελλάδα θα μπει στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος Ελλάδα 2.0 και θα πρέπει να αποδείξει, ότι μπορεί να συμβαδίσει με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα και τα ορόσημα που έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.

Τέλος συζητείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2022, να φτάσει στο τέλος του 2022 στα 11 δισ. ευρώ, με σχεδόν 10 δισ. ευρώ να είναι από κοινοτικούς πόρους δηλαδή από κονδύλια του παλαιού και του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και μόνο 1 – 1,1 δισ. από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Σχετική είδηση: Προϋπολογισμός κάτω από το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Από σήμερα η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων κοινωνικού τουρισμού

editor

Σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για σήμερα

editor

Διεύρυνση του δικτύου SPAR στην ελληνική αγορά

admin
16/04/2024 11:50