19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Τα νέα φάρμακα δεν υποκαθιστούν τα εμβόλια. Να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένη στα χωριά της Θράκης

του Δημοσθένη Δούκα

Θα βοηθήσουν τα νέα φάρμακα για τον κορωνοϊό, αν χορηγηθούν σωστά, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο του εμβολίου, τονίζει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, από τη μία τα φάρμακα, που θα χορηγούνται από το στόμα και θα είναι πολύ πιο εύκολα στη χρήση, θα καθυστερήσουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, και ακόμα και τότε η διαθεσιμότητά τους θα είναι αρχικά περιορισμένη, ενώ τα μονοκλωνικά, λόγω της φύσης τους, είναι δύσκολα στην κατασκευή τους και έτσι υπάρχουν σε περιορισμένες ποσότητες.

Τόνισε δε πως θα πρέπει να συνεχιστεί να δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό, και ειδικά για την περιοχή, όπου τα ποσοστά είναι χαμηλά, να δοθεί επιπλέον έμφαση με εξατομικευμένη προσέγγιση στους ηλικιωμένους που κατοικούν στους οικισμούς, που είναι μέλη της ομάδας υψηλού κινδύνου.

Γιατί σε χαμηλά επίπεδα οι εμβολιασμοί; Η Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα, και η περιοχή μας ειδικότερα, έχει πολύ χαμηλότερο επίπεδο εμβολιασμού από την υπόλοιπη Ελλάδα, με τον εμβολιασμό να μην προχωρά με την ίδια ταχύτητα, παρόλο που έχουν εκλείψει οι περισσότεροι παράγοντες που μπορεί να επιβράδυναν στην πρώτη φάση τον ρυθμό του εμβολιασμού.

Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως ουσιαστικά, πέρα από τους υγειονομικούς, η υποχρεωτικότητα δεν επεκτάθηκε, παρά μόνο η πίεση μέσα από τα rapid test για μια σειρά από υποχρεώσεις. Το φαινόμενο βέβαια είναι πολυπαραγοντικό, παρόλο που ο Καθηγητής ανέφερε μεταξύ αυτών την μεγάλη επιρροή της Εκκλησίας, γιατί παρά το γεγονός ότι η επίσημη εκκλησία έχει πάρει θέση υπέρ των εμβολιασμών, υπάρχουν ιερείς, αλλά και άτομα που σχετίζονται με την εκκλησία, που έχουν διαφορετική άποψη, διαδίδοντας δοξασίες που επηρεάζουν πολλούς πιστούς.

Αυτός είναι ένας πόλος αντίστασης, με ένα άλλο, που επηρεάζει κάποιες περιοχές της Θράκης, να είναι τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός, που έχει σημαντική παρουσία στη Θράκη, όπου επίσης παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η φύση της περιοχής, με πολλούς μικρούς οικισμούς και πολλούς ηλικιωμένους, όπου παρά τις προσπάθειες και τις εξαγγελίες, δεν έχει καταφέρει ακόμα η πολιτεία, ακόμα και οι τοπικές αρχές, να προσεγγίσουν εξατομικευμένα, όπως θα πρέπει.

«Προσπαθεί το Υπουργείο να το κάνει με κεντρικές προσεγγίσεις, όμως αυτό που χρειάζεται είναι ο τοπικός γιατρός μαζί με τον κοινοτάρχη» σημείωσε, και όχι με μια επίσκεψη κλιμακίου μια μέρα, με εξατομίκευση της προσέγγισης προς αυτά τα άτομα. Βοηθούν, αλλά δεν αποτελούν μόνα τους λύση τα φάρμακα.

Η συνέχιση της έμφασης στον εμβολιασμό είναι σημαντική, σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος, γιατί τα φάρμακα, στα οποία δόθηκε πολλή δημοσιότητα, είναι μεν ελπιδοφόρα, καθώς χορηγούνται νωρίς στην λοίμωξη και μπορεί να αποτρέψουν την σοβαρή νόσηση στους μισούς, είναι όμως ακόμα προοπτική του μέλλοντος, και αναμένεται να τα έχουμε μετά την άνοιξη.

Αυτό σημαίνει πως τους επόμενους πέντε μήνες, που πολύς κόσμος θα μολυνθεί και θα νοσήσει δεν θα είναι διαθέσιμα, ενώ ακόμα και όταν φτάσουν, θα πρέπει να χορηγούνται λίγο μετά την μόλυνση για να είναι αποτελεσματικά. «Αν χορηγηθούν σωστά, θα βοηθήσουν, αλλά πρώτον θα αργήσουν να έρθουν, και ακόμα και τότε, θα έχουμε στην αρχή περιορισμένες δόσεις, γιατί τα περιμένει όλος ο πλανήτης.

Οπότε δεν αποτελούν λύση», σημείωσε, «όπως δεν αποτελούν λύση και τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία απευθύνονται στα ίδια άτομα, είναι δύσκολα στην κατασκευή τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό, και σίγουρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην έκταση που υπάρχει». «Μόνο ο εμβολιασμός αντιμετωπίζει το πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο κ. Μανωλόπουλος που θεωρεί πως λίγο πολύ όσοι έκαναν τις δύο προηγούμενες, θα προσέλθουν και για την τρίτη, αναμνηστική, δόση.

Άλλωστε οι εμβολιασμένοι που νοσούν όχι μόνο έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες βαριάς νόσησης, αλλά έχουν και μικρότερο φορτίο, και μεταδίδουν λιγότερο. «Όλα είναι πολύ πιο ήπια γιατί το εμβόλιο, ακόμα και σε αυτούς που δεν καταφέρνει να αποτρέψει εντελώς την μόλυνση, μπλοκάρει ένα μεγάλο ποσοστό του ιού, και άρα θα κάνει μικρότερη λοίμωξη» ανέφερε.

Αναμονή για το μέλλον της πανδημίας Όσο για το μέλλον της πανδημίας μετά τον φετινό χειμώνα, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η ανοσία μετά την τρίτη δόση, και αυτό πρέπει να παρακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, και είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνουμε και άλλες δόσεις, ενώ και η ανοσία μετά την νόσηση, δεν κρατά περισσότερο από του εμβολίου.

Άλλωστε μπορεί όπως το εμβόλιο της γρίπης που έχει μια εποχικότητα, να γίνει το ίδιο για το εμβόλιο του κορωνοϊού, ανάλογα και με τον χρόνο της ανοσίας που θα έχουμε τελικά. Προς το παρόν φαίνεται πως ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας για το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτός και αν «αδυνατίσει» ο κορωνοϊός. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ένα σενάριο είναι να υπάρξει ένα νέο στέλεχος, πιο μεταδοτικό, αλλά λιγότερο επιβαρυντικό.

Το στέλεχος Δ, σημείωσε, ήταν πιο μεταδοτικό από όλα τα άλλα, και κατάφερε να επικρατήσει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Μπορεί όμως, υποθετικά, να υπάρξει ένα νέο στέλεχος, πιο μεταδοτικό από το Δ, αλλά με ηπιότερα συμπτώματα και σπάνια σοβαρά.

«Πρέπει να καταλάβουμε πως ο κορωνοϊός, και ο κάθε ιός, δεν θέλει να μας σκοτώσει, αλλά να αναπαραχθεί, και αυτό γίνεται όταν το άτομο παραμένει όσο το δυνατόν πιο υγιές, για να παράγεται η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα» επεσήμανε ο καθηγητής, εξηγώντας πως για αυτό και ιοί που είναι πολύ θανατηφόροι, περιορίζονται γρήγορα, ειδικά και αν δίνουν έντονα συμπτώματα από την αρχή. «Ο covid 19 είναι επικίνδυνος γιατί αργεί να εκδηλώσει συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μολύνουν οι ασυμπτωματικοί, αλλά από την άλλη έχει βαρείες νοσηλείες και θανάτους» διευκρίνισε ο ίδιος κλείνοντας.

Related posts

Ξεκίνησε η κατ’ οίκον διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ του Δήμου Ορεστιάδας

editor

Πανήγυρις παρεκκλησίου Αρχαγγέλων στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

editor

Διεθνές Συμπόσιο για την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας Διδυμοτείχου

editor
19/04/2024 22:13