29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Οι “πορτιέρηδες” του Πολυτεχνείου

του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Να που πορτιέρηδες δεν έχουν μόνο τα μαγαζιά της νύχτας, απέκτησε και το Πολυτεχνείο. “Έφαγαν πόρτα” και η Βουλή των Ελλήνων και ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί που πήγαν να καταθέσουν στεφάνι και να τιμήσουν την ιστορική επέτειο. Μια ομάδα νεαρών μπροστά στην πύλη, δεν τους άφησε να περάσουν, μάλιστα το στεφάνι της διακομματικής επιτροπής της Βουλής το πήραν και το πέταξαν στο δρόμο.

Δεν ξέρω πόσο μακριά είναι αυτή η πράξη, απ΄το σύνθημα που φώναζαν “αγανακτισμένοι” στις πλατείες “να καεί να καεί το μπ… η Βουλή”, αλλά είναι μια ενέργεια που προσβάλλει βάναυσα τον αντιστασιακό αγώνα της περιόδου 67-74 για κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Η εξέγερση φοιτητών και πολιτών κατά της χούντας, εκείνη την εποχή και το σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, φαίνεται πως σήμερα έχει ξεθωριάσει πολύ σε εκείνους που κάνουν τους… πορτιέρηδες του Πολυτεχνείου. Έδρασαν σαν “φουσκωτοί” και με τις τραμπούκικες πρακτικές τους μετέτρεψαν μια ιστορική επέτειο σε προσωπική υπόθεση, ένα ιστορικό σύνθημα, σε κουρελόχαρτο.

Ποια Δημοκρατία και Παιδεία υποτίθεται ότι επιζητούν, όταν δείχνουν απέχθεια απέναντι στη Βουλή και στα πολιτικά κόμματα;

Ποια είναι η έννοια της Ελευθερίας που έχουν στο μυαλό τους, όταν επιλέγουν ποιος θα περάσει την πύλη του Πολυτεχνείου και ποιος όχι, για να τιμήσει εκείνους τους νέους, που όρθωσαν το ανάστημά τους, απέναντι σ΄ένα απάνθρωπο καθεστώς;
Οι σημερινοί “πορτιέρηδες” της πύλης του Πολυτεχνείου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε δημοκρατία και ελευθερία, σ΄ένα ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάλλον δεν μπορούν να αντιληφθούν, ούτε τι σημαίνει χούντα, ούτε τι σημαίνει φόβος, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να μην μπορείς να πεις την γνώμη σου δημόσια, να μην έχεις δικαιώματα ως πολίτης.

Έτσι μετέτρεψαν το χώρο του Πολυτεχνείου σε μια ιδιόκτητη έκταση και φέρονται ως αφεντικά και ζητούν πολιτικά πιστοποιητικά, πριν αφήσουν κάποιον να περάσει την πύλη.
“Είσαι δικός μας πέρασε, δεν είσαι, μην τολμήσεις και πλησιάσεις”.

Πολιτικές αντιπαλότητες, αποδοκιμασίες, ακόμα και επεισόδια πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν στις επετείους, δυστυχώς. Γιατί η κάθε ομάδα, πολιτική ή μη, θέλει, χωρίς να το αξίζει, να οικειοποιηθεί το μεγαλείο εκείνων των απλών φοιτητών, των απλών ανθρώπων -αριστερών, κεντρώων, δεξιών-που έσπευσαν εκείνη τη βραδιά του Νοεμβρίου του 1973 να διακηρύξουν την πίστη τους στη Δημοκρατία και την Ελευθερία και να ρίξουν το δικτατορικό καθεστώς.

Το να ζητάς το 2021 πολιτικά πιστοποιητικά μπροστά σε μια πόρτα θυμίζει συμπεριφορές ενός μακρινού παρελθόντος, που όλοι οι άλλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, εκτός και αν οι λίγοι φανατικοί νεαροί μπροστά στο Πολυτεχνείο, μας επιφυλάσσουν ένα διαφορετικό… δυστοπικό μέλλον.

Πηγή: afteroffice.gr

 

Related posts

Δήλωση του Δημάρχου Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη

editor

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές

admin

Γ. Οικονόμου: Προς αξιολόγηση 408 επενδυτικά σχέδια για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

editor
29/03/2024 17:49