23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Διακομματική για την Θράκη. Από τον Κ. Μητσοτάκη στον….Κ. Μητσοτάκη

του Δημοσθένη Δούκα

Η Θράκη, με τον κορυφαία θέση που κατέχει στο γεωπολιτικό σκηνικό, την ιδιαίτερη και μοναδική κοινωνική συγκρότηση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αναζητούν αξιοποίηση, βρέθηκε στο παρελθόν και τώρα, στο κέντρο του ενδιαφέροντος δύο…Μητσοτάκηδων. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρώτος, πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1990 θεσμοθέτησε την Κυβερνητική Επιτροπή Θράκης, η οποία στη συνέχεια μετασχηματίσθηκε στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την μελέτη των προβλημάτων ακριτικών περιοχών της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, υπό την προεδρία της Βιργινίας Τσουδερού. Η επιτροπή, παρέδωσε το πόρισμα της στη Βουλή το 1992, το οποίο περιείχε προτάσεις για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των ευάλωτων περιοχών της χώρας.

Στις 30 Ιουλίου 2020, 28 χρόνια μετά, κατόπιν πρότασης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, συστάθηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, πρόεδρος της οποίας είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα πρέπει να παραδώσει για συζήτηση και έγκριση το πόρισμα της στη Βουλή στις 30 Νοεμβρίου 2021.

Στο πόρισμα θα περιέχονται προτάσεις οικονομικού και θεσμικού χαρακτήρα, οι οποίες θα αποτελέσουν τα αναπτυξιακά εργαλεία για την ανασυγκρότηση της Θράκης. Το προσχέδιο του πορίσματος αποτελείται από 144 σελίδες και περιλαμβάνει τους κάτωθι 5 άξονες δράσης.

Αναδιαμόρφωση του πρωτογενή τομέα της Θράκης και ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θράκης σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών. Αναδιάταξη του εργασιακού , οικονομικού και επενδυτικού μοντέλου για μια καινοτόμα και βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος κοινωνικής , πολιτιστικής και οικονομικής
ανάπτυξης. Διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία. Η Θράκη ως brand name. Επίσης περιέχονται και δύο παραρτήματα. Για τον πρωτογενή τομέα και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μελών υπάρχει σύγκλιση στα θέματα θσμικού χαρακτήρα, όπως το της εκλογής των Μουφτήδων και των βακουφικών περιουσιών, αλλά έντονες διαφοροποιήσεις στις προτάσεις οικονομικού και αναπτυξιακού περιεχομένου.

Ενώ το πολιτικό σύστημα, οι θεσμικοί φορείς και η κοινωνία της Θράκης περιμένουν με ενδιαφέρον την δημοσιοποίηση και ψήφιση του πορίσματος, εμφανίσθηκαν φωνές αμφισβήτησης της επιτροπής. Από μουσουλμανικά μέσα επικοινωνίας και το ΠΡΑΤΤΩ του Ν.Κοτζιά ως τον κηπουρό του ΓΑΠ τον Γ.Πεταλωτή που ζήτησε από την επιτροπή την αυτοδιάλυση της.

Related posts

Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης: Καταβολή επιδόματος Τρίτου Τέκνου

editor

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα 112 για εκκενώσεις εννέα περιοχών

editor

Παράταση τέσσερις εβδομάδες για τον διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

editor
23/04/2024 23:43