28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

«Παγίδα ρευστότητας»: Ο λόγος που η ΕΚΤ δεν αυξάνει τα επιτόκια

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Τι συμβαίνει με τη ρευστότητα;

Η απάντηση στην ερώτηση: «Γιατί η ΕΚΤ δεν αυξάνει τα επιτόκια, ενώ βλέπει πληθωρισμό», είναι σαφής. Αν αυξηθούν τα επιτόκια, η ρευστότητα που υπάρχει σήμερα, αντί να διοχετευθεί στην αγορά θα εγκλωβιστεί.

Να σημειωθεί πως με τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, η αποταμίευση που συγκεντρώθηκε την περίοδο του 2020-2021, με δυσκολία περνά στην πραγματική οικονομία είτε μέσω κατανάλωσης είτε μέσω επενδύσεων. Αυτό θα γίνει δυσκολότερο έως απίθανο εάν αυξηθούν τα επιτόκια και υπάρξει οικονομική στασιμότητα ή ύφεση.

Στασιμοπληθωρισμός

Ο στασιμοπληθωρισμός ή η παγίδα ρευστότητας αναβάλει κάθε επένδυση και οικονομική δραστηριότητα, η οποία αντικαθίσταται με αποταμίευση.

Όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά δίνεται κίνητρο για επενδύσεις και δανεισμό. Όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός, η αποταμίευση γίνεται περισσότερο ασύμφορη, ενώ το σχετικό κόστος δανεισμού μειώνεται. Δίνεται κίνητρο για κατανάλωση ή αγορά.  Στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα ο οποίος βλέπει αυξημένη ζήτηση (λόγω ανάπτυξης) και χαμηλής προσφοράς (πληθωρισμός) έχει κίνητρο να προχωρήσει σε επενδύσεις προκειμένου να έχει και εκείνος θέση στη προσφορά.

Επομένως η ΕΚΤ μπορεί να ανεχθεί παροδικά να φτάσει ο πληθωρισμός στο 4%, καθώς η ανησυχία για παρατεταμένη αναζωπύρωση της ζήτησης θα συμβάλει στην παρακίνηση εργατικού δυναμικού και ιδιωτικών κεφαλαίων να επιστρέψουν στην παραγωγική διαδικασία και να προβούν σε παραγωγικές επενδύσεις.

Πληθωρισμός και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τα περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός και η όποια άνοδος των αποδόσεων στις αγορές δεν δημιουργούν πρόβλημα όσο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος. Στην περίπτωση που περιοριστούν οι αγορές ομολόγων και αυξηθούν τα επιτόκια, τότε θα χτυπηθεί η ανάπτυξη η οποία παραμένει εύθραυστη.

Αν το κόστος χρήματος αυξηθεί ταχύτερα και υψηλότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης, τότε η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε στασιμοπληθωρισμό, με πρώτα θύματα χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, καθώς δεν θα μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσει το χρέος. Επίσης, ο χαμηλός πληθωρισμός περιορίζει τη δράση δημοσιονομικών μέτρων καθώς κάθε περιορισμός λειτουργεί ως λιτότητα που περιορίζει περισσότερο την ανάπτυξη και δημιουργεί μείωση πληθωρισμού, όπως την εποχή των μνημονίων.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν προγραμματισμένος να συζητηθεί στο διήμερο συνέδριο της ΕΚΤ, αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις ανοιχτές συζητήσεις των πάνελ, στις συνεντεύξεις αξιωματούχων και στις αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο του forum.

Τα συμπεράσματα

  1. Η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει ούτε συζητά περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή κάποιου είδους tapering, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
  2. Η ΕΚΤ, μολονότι δεν αποκλείει να φτάσει ή να ξεπεράσει ο πληθωρισμός το 4%, παροδικά, δεν βλέπει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι το 2024.
  3. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια ή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δεν περιορίζεται μόνο στην άνοδο των τιμών, αλλά και στους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, στο τραπεζικό σύστημα, το δημόσιο χρέος, τις ιδιωτικές επενδύσεις, την εισοδηματική ανισότητα, την αγορά ακινήτων κ.α.
  4. Η ΕΚΤ δεν λαμβάνει υπόψη τα τεστ που μπορεί να της κάνουν οι αγορές, ούτε τις φωνές που ζητούν μέτρα μόνο για να συγκρατηθούν οι τιμές, αγνοώντας άλλους κινδύνους, όπως η ανάπτυξη.
  5. Οι μισθολογικές αυξήσεις να λαμβάνουν υπόψη την παραγωγικότητα και όχι μια παροδική αύξηση του πληθωρισμού, με αφορμή τη συζήτηση για αυξήσεις 4% στη Γερμανία. Η έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας θα φέρουν μόνιμο πληθωρισμό.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Κρουαζιέρα (θα σε πάω) για γαστρονομία και οινοτουρισμό

editor

ΟΑΕΔ – Εποχικό επίδομα: Από σήμερα οι αιτήσεις – Ποιοι το δικαιούνται και τι ποσό θα λάβουν

admin

Fitch: Αναβάθμιση του αξιόχρεου τριών ελληνικών τραπεζών

editor
28/03/2024 21:15