14 Σεπτεμβρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Η κυβέρνηση διεξάγει συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και για την πρόωρη αποπληρωμή χρεών συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της Ευρωζώνης.

Πρόωρες αποπληρωμές χρέους

Οι διαβουλεύσεις για τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Το αν η χώρα θα καταφέρει να ξεφύγει από την ενισχυμένη εποπτεία, θα εξαρτηθεί από την πορεία της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και, κυρίως, από τον χρόνο καταβολής μιας υπολειπόμενης από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- δόσης.

«Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί και οδηγούν σε υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021. Είμαστε έτοιμοι, παρακολουθώντας τη δυναμική των τιμών, να επέμβουμε δυναμικά και επιπρόσθετα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το γεγονός ότι την προκειμένη περίοδο υφίστανται κίνδυνοι λόγω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης που μπορεί να φρενάρουν τη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης. Από  τα λεγόμενα του υπουργού γίνεται γνωστό ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής κρίσης.

Λίγα 24ωρα πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στην «Ναυτεμπορική» σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις να αναθεωρήσει η κυβέρνηση εκ νέου τον στόχο μεταβολής του ΑΕΠ για το 2021 και για το 2022

«Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί και οδηγούν σε υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021. Ταυτόχρονα όμως υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες και υψηλοί κίνδυνοι, αποτέλεσμα της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης. Αβεβαιότητες και κίνδυνοι που μπορεί να φρενάρουν τη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν και θα καταλήξουμε στις προβλέψεις που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Μείζον σημασία η ενεργειακή κρίση

Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η παροχή περαιτέρω ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Η όποια επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, αλλά όχι το μοναδικό. Πρέπει να συνεκτιμηθεί η προέλευση της αύξησής του και η μονιμότητα των χαρακτηριστικών του. Σε κάθε περίπτωση, ως κυβέρνηση, έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αυτός επιστρέφει στην κοινωνία. Όσον αφορά στην παροχή ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πρόκειται πράγματι για μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα με το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Ένα νέο μέτρο, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 50 εκατ. ευρώ – πέραν των 500 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Και είμαστε έτοιμοι, παρακολουθώντας τη δυναμική των τιμών, να επέμβουμε δυναμικά και επιπρόσθετα».

Η κυβέρνηση καθησυχάζει τους πολίτες λέγοντας πως θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Το πώς ακριβώς θα πράξει η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο για να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης για το 2022 θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Τέλος σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, η Ελλάδα θα εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο του 2022.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο εισήλθε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να γίνει, με ασφάλεια, εντός του 2022.Οι σχετικές συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχουν ξεκινήσει, αλλά ο ακριβής χρόνος εξόδου θα εξαρτηθεί από την πορεία της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και, κυρίως, από τον χρόνο καταβολής μιας υπολειπόμενης -από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- δόσης από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί το ευρωσύστημα (ANFAs και SMPs)».

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Πότε θα πλρωθούν τα 800 ευρώ και τα 600 ευρώ οι δικαιούχοι

admin

Συνάντηση Δερμεντζόπουλου με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Θράκης Α.Παλακίδη, για τουριστικά θέματα

editor

Χατζηκωνσταντίνου: “Μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από 4 «funds»”

editor
14/09/2024 22:55