20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Λουκασένκο όπως λέμε… Ερντογάν

του Δημήτρη Φρέσκου

Είναι η ώρα μηδέν για όσους στην Ευρώπη κατηγορούσαν ή κατηγορούν ακόμη την Ελλάδα για τους χειρισμούς και τις θέσεις της στο Μεταναστευτικό. Είναι η πρώτη φορά που αναγκάζονται να κάνουν ότι ακριβώς έκανε η Ελλάδα. Να αμυνθούν, να υπερασπίσουν σύνορα…

Το σχέδιο δοκιμάστηκε στα γεγονότα του Έβρου, αλλά η Τουρκία απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει όπως ήθελε το μεταναστευτικό. Όμως την ιδέα του Ερντογάν βρήκε ελκυστική ένας άλλος δικτάτορας ο Λουκασένκο.

Έτσι συνεργάστηκαν με κοινό σκοπό να πιέσουν την ΕΕ και με τις ευλογίες της Μόσχας. Από το καλοκαίρι η Λευκορωσία “εισάγει” αεροπορικώς μετανάστες από την Τουρκία που αποτελούσαν τους μόνους επιβάτες των πτήσεων των τουρκικών αερογραμμών προς την χώρα της βαλτικής.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα διεθνή ΜΜΕ από τα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας δραματικές.

Πανομοιότυπες με εκείνες που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο.

Μετανάστες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Αφρική προσέρχονται μαζικά στα σύνορα.

Εξαγριωμένοι από την εξαθλίωση δίχως φαγητό, νερό και κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες ρούχα. Απόλυτο εργαλείο αποσταθεροποίησης. Ολόκληρες ομάδες κραυγάζοντας εξαπολύουν κατά κύματα επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.


Η υπέρτατη μάχη να κρατηθούν τα σύνορα της Ευρώπης απαραβίαστα μέσω ενός αδιάκοπου πετροπόλεμου δακρυγόνα, ανθρωποκυνηγητό.

Δεν πτοούνται, δεν κατανοούν, απαιτούν…

Κραυγάζουν Γερμανία και απαιτούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ορδές κυρίως ανδρών μεταναστών – ξεπερνούν τους 10 χιλιάδες – με ιαχές και επιθετική συμπεριφορά προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

Φυσικά δεν έφτασαν τυχαία εκεί. Το καθεστώς Λουκασένκο υλοποιεί και εργαλειοποιεί με κυνικό τρόπο ανθρώπους τους οποίους τους προωθεί οργανωμένα εκτός συνόρων προς τα δυτικά, για να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία, τη Λιθουανία και κυρίως τη Γερμανία.

Η Λιθουανία πρόλαβε να μιμηθεί την Ελλάδα και να κατασκευάσει ένα φράγμα 550 χιλιομέτρων, όχι όμως και η Πολωνία.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον Guardian καθώς η Λευκορωσία απαγορεύει την επιστροφή τους στο Μίνσκ, τους ωθεί και τους εγκλωβίζει στα δάση της Πολωνίας, όπου και παγώνουν από το κρύο.

Αν αυτό δεν είναι υβριδικός πόλεμος τι είναι ;

Τα βίντεο, στα οποία καταγράφεται το πλήθος που κατευθύνεται συντονισμένα εκατοντάδες.


Την «υβριδική τακτική» του καθεστώτος Λουκασένκο καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόσω χιλιάδες μετανάστες έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας με ορατό τον κίνδυνο πυροδότησης σοβαρού επεισοδίου. Το ίδιο πράττει και το ΝΑΤΟ διαμηνύοντας ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών-μελών, ενώ την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν επίσης τη Λευκορωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τη ροή μεταναστών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζει σε γραπτή δήλωσή της «απαράδεκτη» την εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς:«Σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ότι «οι ενέργειες της Λευκορωσίας είναι απαράδεκτες και θα αντιμετωπιστούν με ισχυρή και ενωμένη απάντηση της ΕΕ».


Που είναι τώρα εκείνοι στην Ευρώπη που φώναζαν για «φασίστες» και «ρατσιστές»; Ε, μα βέβαια αλλιώς είναι να γίνεται ότι γίνεται μακριά και αλλιώς δίπλα στην πόρτα σου.

Συγγνώμη θα ζητήσει κανείς;

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Αλεξανδρούπολη: Πάνω από 150 αμερικανικά ελικόπτερα και επιθετικά Apache, θα έρθουν στο λιμάνι

editor

Συνάντηση Κατρούγκαλου-Τσαβούσογλου χωρίς να προκύπτει αποκλιμάκωση

admin

Κύμα Προσφύγων – Κύμα Ακρίβειας

editor
20/04/2024 12:35