20 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Σε εξέλιξη η άσκηση «Ολυμπιακή Συνεργασία» με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Πετροχώρι Ξάνθης

Με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, να επιμένει στην ορθότητα των αλλαγών του ποινικού κώδικα και στην αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα και την αντιπολίτευση να ζητά αποσαφηνίσεις και να τονίζει την ανάγκη περαιτέρω βελτιώσεων, ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση, στις αρμόδιες επιτροπές, η επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά «τροποποιήσεις του Ποινικού κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την επομένη μέρα, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, με την ψήφιση του. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας όσο και ο υφυπουργός του, Γιώργος Κώτσηρας, τόνισαν ότι πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο που εκσυγχρονίζεται συντασσόμενο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που διορθώνει και θεραπεύει αστοχίες του ισχύοντος νόμου, αντιμετωπίζοντας τις σημερινές πραγματικές ανάγκες προστασίας της κοινωνίας.

«Μια σοβαρή πολιτεία πρέπει και οφείλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού το κράτος δικαίου. Πάνω σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι απέναντι στους πολίτες. Πρέπει να συμφωνήσουμε για αυτονόητα ζητήματα που δεν επιδέχονται μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, εστίασε στην αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, τονίζοντας ότι «η πολιτεία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι σε κακουργηματικές πράξεις, όπως για παράδειγμα η ανθρωποκτονία ή ο βιασμός ανηλίκου», για αυτό επιβάλλεται σε όλα η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

«Είναι αυτονόητο ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών. Κάνουμε πολύ προσεκτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις. Και ναι, σφίγγουμε το κλοιό στους δράστες που διαπράττουν εγκλήματα ιδιαίτερα αυξημένης ποινικής απαξίας», υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, επέμεινε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία επιστημονική μελέτη που να στηρίζει το αφήγημα της το οποίο είναι η οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών». Ταυτόχρονα, κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει δεκτή τροπολογία που κατέθεσε, μαζί με δύο βουλευτές του κόμματος του, η οποία προβλέπει «την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία, του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά, ιδίως τη γυναικοκτονία».

«Τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα έχουν τελευταία λάβει διαστάσεις «επιδημίας», ενώ διεθνώς έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία, λάβει τον χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς έξι γυναίκες κάθε ώρα παγκοσμίως δολοφονούνται, ενώ κακοποιήσεις, βιασμοί, σωματική και ψυχολογική βία απειλούν συνεχώς και αδιαλείπτως τις γυναίκες. Υπάρχει πλέον κατεπείγων λόγος να κινητοποιηθεί και η Πολιτεία, για τη λήψη όλων των μέτρων που θα συντείνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Λάππας.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, μίλησε για θετικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την «ανάγκη ενός άμεσου ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση αλλά κυρίως την πρόληψη εγκλημάτων».

«Η οριζόντια αύξηση ή μείωση των ποινών, στην οποία εστιάζει η ΝΔ, δεν αποτελούν δείγμα προόδου, ούτε αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα της εγκληματικότητας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας, τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, ενώ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση άργησε αρκετά να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές».

Για «κυνήγι μαγισσών της κυβέρνησης», μίλησε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για το άρθρο 191, που αφορά την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Related posts

Σαμοθράκη: «Φρένο» στους ελεύθερους κατασκηνωτές

editor

Αλεξανδρούπολη: Συνάντηση της Σ. Ζαχαράκη με τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο και επίσκεψη στο ΙΕΚ Τουρισμού

editor

Διαμαρτύρονται οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης λόγω της μετεγκατάστασης του γυμνασίου στην περιοχή του ΚΕΓΕ

editor
20/06/2024 9:26