20 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Οι αλλαγές του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποιες επενδύσεις εξετάζει να χρηματοδοτήσει το ΥΠΟΙΚ

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Επενδύσεις από το Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να συμπληρώσει επενδύσεις και κονδύλια στα συνολικά 9,63 δισ. που διατίθενται ως τώρα για πράσινες επενδύσεις από τις δύο κοινοτικές πρωτοβουλίες σχεδιάζει αλλαγές στη χρήση των κοινοτικών πόρων ύψους 30,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και των 22 δισ. που αναμένονται με το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις για πράσινη μετάβαση με κεφάλαια από πράσινα ομόλογα που αναμένεται να αρχίσει να εκδίδει από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Οι περεταίρω πράσινες επενδύσεις θα αρχίσουν να εξετάζονται από το 2022 ενόψει της ενδιάμεσης έκθεσης του Ταμείου Ανάκαμψης το 2023. Η αναθεώρηση θα γίνει για τα κράτη μέλη αφού θα έχουν καταφέρει να απορροφήσουν το 70% των πόρων που τους αναλογούν από επιδοτήσεις.

Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να προστεθούν έργα, αφού τα εθνικά προγράμματα θα πάρουν μια τελική συνολική έγκριση από το Συμβούλιο Κορυφής, για το πώς θα διαθέσουν το υπόλοιπο 30% των πόρων που τους αναλογούν.

Σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών

Η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος από τα περίπου 6 δισ. ευρώ (το 38% του συνόλου των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης) που έχει δεσμεύσει, σε συμφωνία με την ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Η ομαλή απορρόφηση των πόρων έχει μεγάλη σημασία καθώς η εξασφάλιση ακόμη και ως το ποσό του 30% των επιδοτήσεων που θα οριστικοποιηθούν από το 2023, θα εξαρτηθεί από τις μέχρι τότε επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ανάλογο ανασχεδιασμό ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ και για τα κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021 -2027), όπου επίσης έχουν δεσμευτεί κονδύλια για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Παρότι για πρώτη φορά διατίθενται τόσοι πολλοί πόροι για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια να δοθούν ακόμη περισσότερα χρήματα, με στόχο την επιτάχυνση της απεξάρτησης της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, κυρίως του ΕΣΠΑ, θα αξιοποιηθούν και οι εκδόσεις των πράσινων ομολόγων, τις οποίες σχεδιάζει να ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών ίσως από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου. Τα χρήματα που θα αντληθούν από τις αγορές θα καλύψουν την εθνική συμμετοχή σε μια σειρά πράσινων επενδύσεων τα οποία θα συγχρηματοδοτεί και η ΕΕ.

Οι επενδύσεις

Από τα συνολικά 9,6 δισ. που θα διατεθούν για πράσινες επενδύσεις με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους (6,03 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 3,6 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ), το υπουργείο Οικονομικών δίνει μεγάλη έμφαση στην ταχεία υλοποίηση και την ολοκλήρωση και των υποδομών κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τη συμπλήρωση των υποδομών της πολιτικής προστασίας για τις οποίες διατίθενται συνολικά 3,3 δισ. ευρώ. Στα 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 730 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, προστίθενται και άλλα 590 εκατ. ευρώ που αποτελούν ένα μεγάλο δάνειο που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από την ΕΤΕπ για σχετικές επενδύσεις. Και σε αυτή την υποκατηγορία μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και συμπληρώσεις αφού ο χρόνος πιέζει για γρήγορα αποτελέσματα.

Η Ελλάδα θέλοντας να αποκαταστήσει ζημιές και να αποζημιώσει πληγέντες, έχει διαθέσει από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρήματα ήταν τα 500 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων της Εύβοιας και της Πελοποννήσου από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

ΟΠΕΚΑ: Πότε η καταβολή των επιδομάτων

admin

Παπαστράτος: 160 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα αποκτά μεγάλα επενδυτικά σχέδια

editor
20/06/2024 7:47