25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

Η Γκάγκα, οι ΜΕΘ και μερικές αλήθειες…

του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Η Μίνα Γκάγκα τόλμησε να πει μια τραγική αλήθεια, ότι “αν έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, “θα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε αν θα βάλουμε ανθρώπους που έχουν εγκεφαλικό ή ένα ατύχημα ή αν θα βάζουμε ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ” και έπεσαν να τη “φάνε”. Πρώτα απ’ όλους ο ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα στα social media, οι “γνωστοί, άγνωστοι”, οι περισσότεροι από τους οποίους, αρνούνται τη μάσκα για τον κορωνοϊό, τη… φορούν όμως ευχαρίστως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται μια αλήθεια, πως δηλαδή, το ΕΣΥ διαθέτει 1300 ΜΕΘ. Αυτές έχει τούτη τη στιγμή. Τις μισές για ασθενείς με κορωνοϊό και τις υπόλοιπες για κάθε σοβαρό περιστατικό, καρκίνου, καρδιολογικό, εγκεφαλικό, τραυματιών σε τροχαία κ.α.
Η δεύτερη αλήθεια είναι πως οι ΜΕΘ δεν μπορούν να αναπτυχθούν σ΄ ένα νοσοκομείο σε μια στιγμή. Για οκτώ κρεβάτια ΜΕΘ, εφόσον υπάρχει η άριστη τεχνική υποδομή, απαιτούνται τουλάχιστον έξι γιατροί εξειδικευμένοι στην καρδιολογία, πνευμονολογία, αναισθησία, νεφρολογία, χειρουργική, παθολογία. Μια εξειδίκευση απλών γιατρών, απαιτεί δύο χρόνια εκπαίδευσης σε ΜΕΘ.

Η τρίτη αλήθεια είναι ότι και τώρα και πριν, η επιλογή για το ποιος θα μπει στις ΜΕΘ γίνεται από ομάδα γιατρών και θα γίνεται και στο μέλλον, είτε έχουμε πανδημία είτε όχι, γιατί μόνο οι γιατροί γνωρίζουν, ποιοι χρειάζονται άμεσα φροντίδα σε ΜΕΘ και ποιοι πρέπει να προηγηθούν, αν δεν υπάρχουν πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έτσι λοιπόν, στο απευκταίο δίλημμα, αν σε μια ΜΕΘ θα πρέπει να μπει ένας ασθενής με κορωνοϊό η ένας καρκινοπαθής, θα δώσουν απάντηση οι γιατροί και όχι τα “τρολ” του διαδικτύου. Θα τον κρίνουν οι γιατροί, όπως όλους τους ασθενείς, άσχετα αν είχε την ευκαιρία ο αρνητής, να εμβολιαστεί και δεν το έκανε και τώρα φορτώνει το υγειονομικό σύστημα σε βάρος άλλων.

Όλα αυτά τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα “τρολ” του, αλλά εξακολουθεί και παίζει στο πεδίο της πανδημίας μπας και αυξήσει τα ποσοστά του μεταξύ των ανεμβολίαστων. Ρισκάρει όμως έτσι να έχει απώλειες από τους εμβολιασμένους, από εκείνους που σκέφτονται πιο ορθολογικά.
Βέβαια έχει δίκιο να μιλά για τις ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα, αλλά ήδη υπάρχουν τέτοια σχέδια σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, να χρησιμοποιηθούν και αυτές.

Ωστόσο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η ανακοίνωσή του, πως η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κας Γκάγκα, αποτελεί τη μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στο ΕΣΥ.

Όχι γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε μόνο 565 κλίνες ΜΕΘ, αλλά γιατί το Σεπτέμβριο του 2018, χωρίς κορωνοϊό και πριν την εποχική γρίπη, η λίστα αναμονής για ΜΕΘ στην Αττική ήταν 35 άτομα!!!

Μήπως εκεί στην Κουμουνδούρου, πρέπει να ξεσκονίζουν τους σκελετούς που έχουν στις ντουλάπες τους;

Όσο για τους μασκαρεμένους του διαδικτύου, αρκεί το βιογραφικό της κας Γκάγκα.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Άγριο ξύλο μεταξύ ηλικιωμένου και νεαρού για τη μη χρήση μάσκας μέσα σε λεωφορείο! (βίντεο)

editor

Ο δήμος Σουφλίου προσκαλεί τους υποψήφιους των Πανελληνίων σε μια διαδικτυακή δράση με θέμα το άγχος

editor

Πτηνοτροφική μονάδα στην Πρώτη Σερρών παράγει αβγά με …φασκόμηλο

editor
25/04/2024 20:13