28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

H Ελληνική Οικονομία αντιμέτωπη με πρωτοφανείς ανατιμήσεις

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Ανατιμήσεις

Ένας νέος κλάδος ξεμύτισε φέρνοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα όριά τους. Το κόστος του φυσικού αερίου έχει ανέβει έως και 400% ενώ του ηλεκτρικού ρεύματος έως 100%.

Αν προστεθεί στην ακριβή ενέργεια, η στενότητα στην εξεύρεση πρώτων υλών, η ανατίμησή τους, το αυξημένο κόστος μεταφοράς και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, τότε είναι όχι δύσκολο, αλλά αδύνατο να μη γίνουν πληθωρισμός. Αν αυτό πάρει διαστάσεις, τότε  μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέο «παιχνίδι», που οι οικονομίες εγκλωβίζονται για μεγάλο διάστημα.

Υπό έλεγχο το πρόβλημα

Ο σύνδεσμος των χημικών βιομηχανιών ανέφερε το εξής:

«Οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλίουν στις βιομηχανίες που δεν έχουν κλεισμένα μακροχρόνια συμβόλαια, τις αυξήσεις».

Αυτές με τη σειρά τους περνούν τις αυξήσεις στην κατανάλωση. Είναι πολλοί οι κλάδοι που ήδη μετακυλίουν τις αυξήσεις στην κατανάλωση. Προς το παρόν δεν είναι σε σημείο που να δημιουργούν ανησυχία ότι το πρόβλημα είναι ήδη εκτός ελέγχου. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστεί παρέμβαση. Όχι γενικευμένη. Αλλά στοχευμένη.

Τα μέτρα ύψους 470 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως τα οικιακά τιμολόγια και λιγότερο τους εταιρικούς χρήστες, στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι σημαντικά.  Στο φυσικό αέριο, τα πράγματα έχουν άλλη τροπή. Τα μέτρα, τόσο μέσω του επιδόματος θέρμανσης όσο και μέσω της έκπτωσης 15% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αφορούν μόνο τα νοικοκυριά.

Οι επιχειρήσεις που εμπιστεύτηκαν ως ενεργειακό καύσιμο το φυσικό αέριο έχουν μείνει στην απέξω. Μάλιστα το πρόβλημα για αυτούς υπάρχει εδώ και καιρό. Λογαριασμοί έως και διπλάσιοι φτάνουν σε επιχειρήσεις με υψηλό ενεργειακό κόστος όπως καφέ και εστιατόρια, αλλά και μεσαίου μεγέθους μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Ευρωπαϊκό πλαίσιο

Για όλους αυτούς η κυβέρνηση επικαλείται ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν επιτρέπει για λόγους ανταγωνισμού την απευθείας ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βουλγαρία ξεκινάει την επιδότηση των εταιρειών με 51 ευρώ ανά MWh. Σε κάθε περίπτωση εάν είναι αντικοινοτικό μέτρο η απευθείας ενίσχυση, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για την έμμεση ενίσχυσή τους. Αλλιώς θα δοκιμαστεί η βιωσιμότητά τους ή θα περάσουν τις αυξήσεις στην κατανάλωση.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

122 επιχειρήσεις σε Δράμα, Καβάλα & βόρειο Έβρο ενισχύονται με 15,5 εκατ. € από το πρόγραμμα LEADER

editor

«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για την έναρξη του «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας»

editor

Πότε κλείνουν οι εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις ενοικίων;

editor
28/03/2024 20:18