18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η τουρκική οπτική γωνία και τα ευήκοα ώτα της… «ανθρωπιστικής» αριστεράς

του Δημήτρη Φρέσκου

«Νέο Crash test για Ελλάδα και Ε.Ε από την Τουρκία» διαβάζω… για το επεισόδιο με τους 382 μετανάστες σε φορτηγό πλοίο υπό τουρκική σημαία που είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια.

Το κράτος πειρατής της ανατολικής μεσογείου ξαναχτύπησε. Αρνήθηκε φυσικά την επιστροφή, πλοίου και επιβαινόντων όπως προβλέπει η συμφωνία την οποία έχει συνάψει με την Ε.Ε το 2016. Αλλά πότε η Τουρκία σεβάστηκε συμφωνία για να το κάνει τώρα;

Και αμέσως μετά διαβάζω την έτοιμη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα».

«Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».

Παρανόμως δηλαδή κατά το ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ζητούσε το αυτονόητο, το νόμιμο… και που έθεσε το ζήτημα για ακόμη μια φορά στην ορθή του διάσταση, την Ευρωπαϊκή.

Οι συμπτώσεις των ταυτίσεων…

Είναι παράξενο που σε κάθε ανάλογη κρίση η «γραμμή» της αντιπολίτευσης, περιέργως ταυτίζεται με αυτή της άλλης πλευράς…

«Οι Έλληνες σκότωσαν πρόσφυγες κατά τα επεισόδια του Έβρου»

«Οι Έλληνες βουλιάζουν βάρκες και η προσέγγισή τους είναι βίαιη»,

«Οι Έλληνες κάνουν επανοπροωθήσεις και στην θάλασσα και στο ποτάμι.»

Αν οι αυτές οι Τουρκικές θέσεις, θυμίζουν και σε εσάς κάτι, τότε πρέπει να το προσέξουν εκεί στην Κουμουνδούρου…

Οι ΜΚΟ του ανθρωπισμού και του δουλεμπορίου

Αυτή τη φορά το τουρκικό πλοίο εισέβαλε σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, ώρες μετά το εγκώμιο της καγκελαρίου Μέρκελ για την «συμβολή» της Τουρκίας στο προσφυγικό. Το δρομολόγιο των δουλεμπόρων μετά το σφράγισμα των θαλάσσιων συνόρων στο ανατολικό Αιγαίο (ναι υπάρχουν σύνορα στην Θάλασσα) έχει αλλάξει προς Μάλτα και Σικελία.

Και προσέξτε εντός του πλοίου μαζί με τους Τούρκους διακινητές ανθρωπίνων ψυχών, βρίσκονται μέλη ΜΚΟ ή συνεργάτες ΜΚΟ… έτοιμοι να καταγράψουν την ελληνική αντίδραση και να ενημερώσουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάθε ενέργεια των ελληνικών αρχών.

«400 μετανάστες και πρόσφυγες είναι τέσσερις ημέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη» γράφουν οι «ανθρωπιστές»…

Βλέπετε η καλά οργανωμένη τουρκική βιομηχανία προώθησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς στην Ευρώπη δεν πτοείται και έχει συνεργούς. Στόχος τους το κοινό συμφέρον. Όχι φυσικά η ανθρώπινη ζωή αλλά το πολιτικό και οικονομικό όφελος. Για να υπάρχουν και να χρηματοδοτούνται ΜΚΟ για τους πρόσφυγες, πρέπει να… υπάρχουν πρόσφυγες.

Στην καλοστημένη παγίδα δεν έπεσε η Ελληνική Κυβέρνηση άλλοι έπεσαν…

Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου δήλωσε για το περιστατικό:

«Ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της. Η Ελλάδα έχει διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια – είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει επιδραστική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας θα τηρηθεί. Αυτό ήταν ένα περιττό επικίνδυνο ταξίδι που διευκολύνεται από εγκληματικές συμμορίες. Σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα εντάθηκε. Παροχή άμεσης ανθρωπιστικής υποστήριξης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως κάνουμε πάντα. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση».

Είναι γεγονός πως η εύθραυστη εδώ και καιρό προσφυγική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν έχει πλέον καμία αξία. Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο δεν υπεγράφη εγκαίρως. Το προσφυγικό αποκτά άλλη διάσταση και μετατρέπεται για ακόμη μία φορά σε ισχυρότατο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Τουρκίας.

Η Τουρκία όχι μόνο εκμεταλλεύεται οικονομικά την αποτυχία της ΕΕ να μεταρρυθμίσει το σύστημα υποδοχής μεταναστών τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά κάνει και θα κάνει και πάλι συστηματικά χρήση της “ανοικτής χαραμάδας” για εκβιασμούς με κυνικό μάλιστα τρόπο.

Αυτό θα είναι πρόβλημα για την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ως τώρα επαφίενται στη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας αρχίζουν και νιώθουν έντονη πίεση από τις συνεχείς ροές και αιτήσεις ασύλου. Οι χώρες της Ευρώπης στην πράξη, δεν έχουν ακόμη περιορίσει την πηγή του κακού, την Τουρκία. Έχουν αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ρύθμιση της μετανάστευσης στα νοτιοανατολικά της ΕΕ. Έτσι για ότι συμβεί έχουν έτοιμο το εξιλαστήριο θύμα… για τα όποια «υπαρξιακά ζητήματα» της Ε.Ε προκύψουν.

Η Ελλάδα που λόγω θέσης στο χάρτη θα εξακολουθήσει να είναι στο επίκεντρο της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, δεν πρέπει να είναι διατεθειμένη να κάνει τις παραχωρήσεις του παρελθόντος. Η κοινή πολιτική για την προστασία των συνόρων, ως κοινή ευθύνη των κρατών μελών, ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικές επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας είναι μονόδρομος.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Νέοι υποψήφιοι σύμβουλοι στην παράταξη Άρχη

editor

Ενταση στα Ιμια: Η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε ελληνικά αλιευτικά

editor

Δύο ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι

editor
18/04/2024 16:31