24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Memorandum of Understanding), το οποίο θα στηρίξει τις προσπάθειες για την ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη, κ. Σοφία Βούλτεψη και η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, κ. Mireille Girard.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η ένταξη αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στην πολιτική έξι σημείων της κυβέρνησης για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διατηρούμε μια στενή σχέση εμπιστοσύνης, όπως αυτή αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο μέρη που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και μόνο μέσα από τις συνέργειες μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα τόσο απαιτητικό ανθρωπιστικό έργο», δήλωσε η κ. Βούλτεψη.

Η ένταξη των προσφύγων είναι επίσης βασική προτεραιότητα για την Ύπατη Αρμοστεία, την υπηρεσία του ΟΗΕ με εντολή να διασφαλίζει ότι όσοι άνθρωποι χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν πρόσβαση σε αυτή και ότι υποστηρίζονται στη διαδικασία εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων. Η ένταξη δίνει τη δυνατότητα εν τέλει στους πρόσφυγες να μπορούν να ασκούν πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως ισότιμα μέλη στις τοπικές τους κοινωνίες.

Ο στόχος της  Ύπατης Αρμοστείας είναι να στηρίξει τις ενταξιακές δράσεις της κυβέρνησης, καθώς και να σχεδιάσει και να ξεκινήσει νέες πιλοτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Η ένταξη απαιτεί πολυδιάστατη προσέγγιση που να εκτείνεται από την κυβέρνηση μέχρι τους δήμους και τις κοινότητες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα παράσχει τεχνική υποστήριξη στην κυβέρνηση με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών σχετικά με την ένταξη των προσφύγων. Επίσης, αναλαμβάνει τη συλλογή και παροχή στοιχείων για τις δεξιότητες και την εξειδίκευση των προσφύγων, προκειμένου να συμβάλει στο να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες που θα έχουν, όπως και η προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία. Η Ύπατη Αρμοστεία θα παρακολουθεί επίσης την πρόοδο στον τομέα της ένταξης στο πέρασμα του χρόνου, μέσω συγκεκριμένων δεικτών που θα συμφωνηθούν με το Υπουργείο.

«Η ένταξη απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους. Ο καθένας έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει, κάτι να προσφέρει. Η ένταξη αφορά ολόκληρη την κοινωνία, με αφετηρία τη δουλειά που γίνεται με τους ίδιους τους πρόσφυγες ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Ώστε κανείς και καμία να μην μείνει πίσω», δήλωσε η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Mireille Girard.

Related posts

Βράβευση αθλητών των Μαχητών Ελευθερούπολης από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

editor

Καβάλα: Ένα μουσείο γεμάτο παραμύθια και παιδικές αναμνήσεις

editor

Το «Αδαμάντιος Κοραής» θα εκτελεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη

admin
24/04/2024 17:45