19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Πολιτισμός Τοπικά Νέα

Επέστρεψε η Νίκη της Σαμοθράκης

Πως και πως περίμεναν οι κάτοικοι του νησιού να επιστρέψει έστω και έτσι, το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης στον τόπο του! Πλέον “κοσμεί” τον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού μουσείου της Σαμοθράκης.

Συγκεκριμένα το άγαλμα αυτό είναι το ακριβές αντίγραφο του γνήσιου αγάλματος το οποίο μάλιστα φιλοτεχνήθηκε από λευκό μάρμαρο Θάσου και επιτέλους βρήκε το “δρόμο της επιστροφής” στο νησί του Έβρου.

Δυστυχώς η αυθεντική “Νίκη της Σαμοθράκης” που μέχρι και σήμερα φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι είναι ένα έργο ανεκτίμητης ιστορικής και εθνικής αξίας και πάντα θα έχουμε μια ελπίδα πως θα γυρίσει πίσω…

Το συγκεκριμένο αντίγραφο ήταν μια δωρεά προς το Δήμο Σαμοθράκης του εκλιπόντα Περιφερειάρχη της ΑΜΘ Κ. Γιώργο Παυλίδη.

Πρόκειται για πιστοποιημένο αντίγραφο του πρωτοτύπου στο Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος περίπου 6,5 τόνους. Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου ( βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ.

To e-evros.gr ήρθε σε επικοινωνία με την Αντιδήμαρχο της Σαμοθράκης κ. Κατερίνα Καραμήτσου-Γιαννέλου και η ίδια μας είπε πως “Νιώθω μεγάλη χαρά και ανακούφιση για την επιστροφή της Νίκης μας στο φυσικό της περιβάλλον! Παρότι είναι αντίγραφο η χαρά και η συγκίνηση είναι μεγάλη για όλους μας ! Δεν σταματάμε εδώ θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όπως έχουμε υποσχεθεί για τον επαναπατρισμό και του γνήσιου αγάλματος που βρίσκεται στο Λούβρο, έως τότε όμως θεωρούμε πολύ χρήσιμο να υπάρχει έστω κ το αντίγραφο στον εξωτερικό χώρο του μουσείου και να μπορούν να το βλέπουν οι επισκέπτες του νησιού μας ,να φωτογραφίζονται σε αυτό και να μαθαίνουν την ιστορία του.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα γίνουν σε συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων και του Δήμου Σαμοθράκης. Ευχαριστούμε πολύ την περιφέρεια ΑΜΘ και το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί ανέλαβαν το κόστος της βάσης αλλά και της μεταφοράς του αγάλματος.”

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Το “Μαύρο Πάσχα των Θρακών” θα τιμηθεί σε όλες τις πόλεις του Έβρου

editor

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο προέδρου ΔΕΕΠ Ροδόπης για το «έμπρακτο» ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Θράκη

editor

Αλεξανδρούπολη: Έκκληση για οικονομική βοήθεια προκειμένου να εγχειριστεί 3 μηνών βρέφος

editor
19/04/2024 18:07